Cine a avut norocul sa ia masa pana acum intr-un restaurant ce detine macar o stea Michelin a avut o mare uimire: mancarea aia cu gust fabulos si prezentare incredibila este gatita...foarte simplu. Un restaurant Michelin nu trebuie sa fie neaparat ancorat in epopeea nitrogenului (azotului), plamadita cu succes in atatia ani de creatorul Hervé This si facuta cunoscuta in toata lumea apoi de Blumenthal sau de Adria.
Peste tot in prezent, pe plan mondial, are loc o revolutie gastronomica legata de gatitul simplu. Sigur, exista trei tipuri mari de a gati simplu: mancarea fastfood industrializata de proasta calitate, mancarea fastfood de buna calitate (asa numitul street food - celebru in special in Asia) si gatitul profesional sau domestic.
Despre ce e vorba insa in revolutia gatitului simplu?
In primul rand se elimina gatitul timp indelungat al alimentelor. Exista exceptii, desigur, nu vei putea face un cassoulet francez din sud (am sa va povestesc in curand, cu poze multiple, despre acest preparat fabulos pe care l-am degustat de 5-6 ori in patria lui) sau un beef bourguignon fara sa te joci cu ingredientele ore intregi la cuptor.
Insa prelucrarea termica indelungata a alimentelor duce la pierderea vitaminelor, in mult cazuri duce la pierderea gustului pur/initial al acelui aliment, si exemplele pot continua. Plus, nu mai vorbim de timp - unul din motivele pentru care industria fastfood mondiala prospera an de an, in ciuda crizei globale, este si lipsa timpului. Omul prefera de multe ori, din pacate, sa intre si sa ia rapid un sandvis. Voila :).
Gatitul simplu este si despre folosirea cat mai mult a naturalului, in dauna artificialului. S-a ajuns la o saturare industriala a indulcitorilor, prafurilor. De ce? Ca sa ni se faca viata mai usoara - fiindca la cat de lasi suntem de multe ori si nu ne gandim la sanatatea noastra, alegem pasii rapizi: prafuri, indulcitori artificiali, arome artificiale, etc. Insa credeti-ma ca spectrul condimentelor si ingredientelor naturale care pot da savoare in bucatarie si pot scurta pasii este nelimitat. Trebuie doar sa ne deschidem.
Urmaresc atent miscarile mondiale din lumea gastronomica, de la tendinte in gatitul domestic pana la cel profesional, de care sunt destul de atasat in ultimul an. Si am remarcat ca exista clar un curent de readucere in prim-plan a gatitului simplu. Dar e greu.
Exemplul personal
De exemplu, ceea ce vedeti in poza este un sandvis facut ieri din bagheta proaspata, peste care am pus putin ulei de masline, am asezat doua felii de somon norvegian afumat si sarat de mana, am pus o mana de rucola si asta a fost mancarea de pana la plecarea spre serviciu. Carbohidrati, proteine, omega 3, fier, calciu, potasiu - toti ingredientii necesari i-am prins aici. Va intrebati daca acest lucru este gatit, un amarat de sandvis? Pentru mine este, nu e nevoie sa ai foc ca sa fac ceva rapid si bun de mancare.
Un alt exemplu personal: tot ieri am facut o ciorba de fasole. Destul de clasica, insa am folosit black eyed bean (fasole alba cu un "ochi" negru pe fiecare boaba) fiarta cu o zi in urma, apoi ceva morcovi, ceapa, paprika, rosii si la final, ei bine la final, cand am simtit ca e prea simpla dar nu vreau sa o complic, ci doar sa adaug ceva care sa o faca spectaculoasa printr-un singur pas insa, ei bine atunci mi-am adus aminte ca am o punguta de ruccola in frigider. Am luat doi pumni de acolo, i-am spalat si i-am adaugat la final in ciorba, in ultimele doua minute. Si astfel am salvat din anonimat o banala ciorba de fasole.
Stiti ceva?
- Gatitul trebuie sa fie simplu, dintr-o bucata si frumos, precum piesa Marry You, a lui Bruno Mars. Pur si simplu.
- Gatitul nu trebuie sa fie complicat si dureros, precum piesa Grenade, a lui Bruno Mars. Pur si simplu.
Voi, dragi prietene si prieteni, cum v-ati schimbat modul de gatit in ultimul timp? Vi l-ati schimbat? Aveti mici secrete de impartasit legate de gatitul simplu? Care e cel mai spectaculos preparat simplu cu care va laudati?
Sa fiti iubite, bucataraselor, sa fiti iubiti, bucatarasilor! Si acum fuga la munca, in aburi intimi si zgomot taios de cutite si furculite, pana in miez de noapte :).