Simbol al feminitatii si senzualitatii, podoba capilara este in acelasi timp si un barometru al sanatatii. Matreata, fire rupte, despicate, fire care se rup de la radacina, par gras-toate acestea sunt probleme des intalnite, pe care parul le experimenteaza de-a lungul timpului, aratand ca in organism exista o problema serioasa.
De ce apar problemele parului
Daca pentru multi dintre noi matreata pare sa fie cea mai mare problema a parului, ei bine, nu matreata pare sa dea cele main multe batai de cap, ci alopecia. Alopecia afecteaza atat femeile cat si barbatii. Are un impact major asupra fizicului unei femei sau barbat, destabilizeaza increderea respectivului pacient in sine insusi si isi gaseste remediul in putine din produsele existente pe piata la ora actuala.
Totusi, de ce apare matreata, de ce cade parul, ori la simpla trecere a mainii prin par se simte senzatia de grasime? Cauzele sunt nenumarate, dar cele mai des intalnite sunt: ereditatea si dezechilibrul hormonal.
Dar problemele podoabei capilarei nu se limiteaza doar la alopecie si insuportabila matreata. Scalpul solzos este o alta afectiune a parului. Are cel mai probabil ca si cauza aparitia matretii. Iar portiunile pe care parul a cazut incet-incet au ca si cauza alopecia aerata. Iar firul foarte subtire, care se poate rupe foarte usor, este un semn ca tiroida nu functioneaza corect. Si daca barbatii trebuie sa inteleaga ca suparatoarea alopecie cu care se confrunta are la baza ereditatatea (in cele mai multe cazuri), exista multe alte afectiuni care nu pot fi tratate corect, pentru ca ele ascund o boala cronica. Iata de ce tratamentul pentru unele probleme ale parului implica un timp indelungat, care pentru multi dintre noi scade si nivelul de incredere in sine si, odata cu acesta, si marile asteptari. Dar nu numai bolile cronice pot fi cauzele pierderii parului, ci si sarcina la femei (parul creste imediat dupa nastere), iar neingrijirea se poate bifa si ea pe lista cauzelor probabile.
Medicina conventionala pentru diversele probleme ale parului
Dincolo de toate acestea, unii dintre noi isi simt inecate corabiile cand stiu ca problema lor este total opusa: o crestere excesiva a parului. Cresterea excesiva a parului este o problema care afecteaza atat aspectul fizic cat si increderea in sine. Totusi, se pare ca sedintele cu electrofiza, dar si de epilare sunt cele mai recomandate. Dau randament. Pe de alta parte, daca parul este putin vizibil, atunci se poate alege decolorarea acestuia. Decolorarea ii schimba nuanta, acesta va deveni portocaliu.
Tratamentul pentru alopecie aerata trebuie recomandat de doctor dupa ce este analizata activitatea tiroidei-analize de sange. Pentru alopecia la barbati, care are apare de cele mai multe ori din pricina ereditatii, aceasta se poate trata. Doctorul poate prescrie un tratament complet, dar parul care va creste va fi moale, subtire. Daca tratament este abandonant, parul se va rupe, va cadea, iar munca depusa pana aici va fi in zadar.
Barbatii care sufera de calvitie ereditara pot folosi o solutie de minoxidil, de doua ori pe zi.
Dar nici matreata nu trebuie neglijata, caci se stie ca aceasta recidiveaza si poate sa apara chiar daca au fost folosite unele dintre cele mai bune produse, si asta pentru ca fiecare organism transmite o alta reactie de raspuns. Pentru matreata se poate folosi un sampon pe baza de ulei de arbore de ceai-acesta are proprietati antibacteriene. Acesta se poate folosi o data sau de doua ori pe saptamana. Dar si produsele cu ketocanazol sunt bune.
Alimentatia corecta
Cand parul cade, anemia poate fi o cauza posibila, care pandeste din umbra. Aceasta slabeste organismul si transmite semnale in intreg corpul. Pentru un par care cade din pricina anemiei, trebuie consumate alimente bogate in fier-vegetale cufrunzeverzi (spanac, varza, urzici, broccoli etc). Organele de animale, ouale, curmalele, stafidele sunt si ele bune etc. Pe langa acestea, trebuie consumate alimente cu un aport insemnat de vitamina C si E-citrice, avocado, alune, seminte, ulei de masline etc. Aceste schimbari trebuie impuse odata ce se renunta (sau se reduce) la consumul de grasimi animale si zaharuri, care favorizeaza secretia de sebum, parul se ingrasa si este foarte greu de ingrijit.
Plante care au grija de parul tau
Matreata da inapoi daca parul este clatit cu una-doua cesti cu infuzie de rozmarin sau urzica-mare (dupa curatare cu un sampon adecvat). Daca matreata da si mancarimi, parul trebuie spalat cu un sampon adecvat, apoi, la urma, clatit cu infuzie de musetel.
Pe de alta parte, daca parul este gras si are matreata, se poate folosi ulei de grepfrut in ultima apa cu care se spala parul. Daca parul este uscat, se poate folosi infuzie de nalba-mare si brusture (intr-o cana se foloseste cate o lingurita din fiecare).
Iar pentru alopecie sunt benefice lemnul domnului, rozmarin si arnica. Pe par se poate aplica o infuzie din ulei, aceasta se poate folosi pentru masarea scalpului.
Aromaterapia pentru diversele probleme ale parului
Pentru echilibrarea nivelului de sebum este bun rozmarinul, lamaia, lemnul de cedru si grepfrutul. Astfel, se folosesc doua picaturi de ulei esential in apa cu care se clateste parul, apoi se maseaza usor scalpul. Se lasa asa pe par, se acopera podoaba capilara cu un prosop sau o folie de plastic, se sta asa 2-3 ore, dupa se foloseste un sampon adecvat, nu unul medicamentos.