Prăjiturile sărbătorilor la francezi / Clătitele de Întâmpinarea Domnului

Postat de RODIMUR in Cu de toate pe 3 Mai 2017, 09:41

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

 

 

În Franța, prepararea clătitelor este legată tradițional de o mare sărbătoare religioasă, Întâmpinarea Domnului, pe care catolicii o serbează, la fel ca noi, ortodocșii, la data de 2 februarie. Este momentul când, la 40 de zile de la Ajunul Nașterii Domnului, Sfânta Fecioară Maria l-a prezentat pe Pruncul Iisus la templu. Dreptul și Sfântul Simeon, împovărat de cei 360 de ani pe care-i avea atunci, și-a dat seama, vâzând-o pe Fecioara Maria înconjurată de lumină, că Acela este Mesia cel făgăduit, i s-a închinat și apropiindu-se , a luat în mâinile sale pe Domnul și a zis: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta.” Sfântului Simeon i se proorocise că va închide ochii și va pleca din această lume, abia după ce-L va vedea pe Fiul Domnului...

În limba franceză, Întâmpinarea Domnului se numește CHANDELEUR (la origine, "Festa candelarum", în latină, adică, "sărbătoarea lumânărilor") și este legată de obiceiul binecuvântării de către preot a lumânărilor pe care credincioșii le cumpără  în biserică, atunci când vin să se roage. Ei duc acasă una din aceste  lumânări binecuvântate și o expun la ferestre, de Întâmpinarea Domnului.

Se pare că originea acestei tradiții a preparării clătitelor în ziua de Întâmpinarea Domnului la francezi datează încă din timpul Imperiului Roman și este legată de evenimente chiar mai îndepărtate în timp, de ritualurile păgâne ale cultului fertilității antice. În credința populară, clătitele simbolizează soarele, care la data de 2 februarie răsare din ce în ce mai devreme, în Est și apune din ce în ce mai târziu, în Vest, durata zilei lungindu-se cu 3 minute pe zi. În credința populară, consumarea clătitelor ar fi un fel de omagiu adus renașterii naturii și anotimpurilor, în mod special primăverii.

La sate se credea că dacă în ziua de Întâmpinarea Domnului nu se servesc clătite, recolta de grâne ar fi compromisă, iar utilizarea făinii simboliza prosperitatea dorită pentru viitor. În popor exista chiar și o legendă, dovedită falsă, care suținea că papa Gelasius (1.03.492-19.11.496) ar fi împărțit el însuși clătite poporului de Întâmpinarea Domnului. De atunci, legat de clătitele din această zi a calendarului au apărut numeroase tradiții în Franța, cea mai cunoscută fiind aceea a întoarcerii clătitei prin aruncarea ei din tigaie în aer,  în timp ce în cealaltă mână, bucătarul ar trebui să țină o monedă (pe vremuri, un ludovic din aur!).

Cele mai simple clătite se realizează din: făină, ouă, zahăr, lapte și unt topit. Amestecul obținut din aceste ingrediente se lasă să se odihnească timp de 1-2 ore, după care se toarnă pasta în tigaia bine încălzită și unsă cu ulei. Pentru a fi siguri că clătită va zbura în aer, așa cum cere tradiția de Întâmpinarea Domnului, ea trebuie desprinsă ușor cu o spatulă de tigaie, trebuie scuturată ușor tigaia pentru a se asigura din nou că ea este desprinsă, iar apoi, o mișcare rapidă și scurtă din încheietura mâinii ar trebui să ducă la rezultatul scontat.

Orice umplutură este permisă (nutella, dulceață de portocale, zahăr și lămâie, cremă de castane, sos de ciocolată sau de banane)... Există, așadar o infinitate de combinații, umpluturi și modalități de prezentare a acestui preparat dulce și foarte apreciat. Ca o curiozitate, în Corsica, se pune făină de castane în pasta de clătite.

În Franța, de Întâmpinarea Domnului nu numai clătitele sunt la mare cinste, ci și cidrul, iar acesta este ales, de regulă, în funcție de garnitura clătitelor (de exemplu, cidrul de pere se va asocia clătitelor umplute cu ciocolată, pe când cidrul rosé, se va servi cu clătitele umplute cu dulceață)

Cea mai bună rețetă pentru clătite, conform http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/333415-crepes

  are următoarele ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g făină, 4 ouă, 0,500 l lapte, 1 vârf de cuțit de sare, 2 linguri de zahăr, 50 g de unt topit. Același site arată că prepararea clătitelor este de dificultate redusă și durează în total 25 minute (10 minute pentru preparare și 15 minute pentru coacere). Același site recomandă adaosul de lapte, în cazul în care pasta nu e suficient de fluidă și specifică faptul că nu e nevoie să ungem tava, pentru că există unt în compoziție (aici am o oarecare reținere!).

Fotografiile ilustrative îmi aparțin, iar pentru documentare am folosit următoarea sursă de pe internet: 

 

http://www.linternaute.com/actualite/societe/1211535-chandeleur-date-origine-traditions-tout-savoir-sur-la-fete-des-crepes/

 

Comentarii (15)

04.05.2017, 05:32

Mulțumesc frumos pentru aprecieri, Mihaela dragă! Cu acest articol despre clătite am început, de fapt, un serial referitor la prăjiturile sărbătorilor franceze (după cum am dat și titlul) și deja lucrez la al doilea articol. Deși sunt tradiționalistă și apreciez mult bucătăria noastră românească, am un deosebit respect și pentru cea franceză, pe care o cunosc, incidental. De aici și din gusturile mele vine opinia fermă despre clătite. Dar, fiecare este stăpân în bucătăria sa și face absolut tot ce dorește, fără să dea socoteală cuiva pentru asta. Și eu inovez mult, am rețete inventate, sau îmbunătățite de mine, dar am și principii peste care nu trec. Asta ține de gusturile mele, care sunt subiective și așa trebuie să fie.

04.05.2017, 10:48

Apropo de gusturi ... Mi-am intrebat baiatul ce a mancat ieri [ este detasat la Budapesta ] > Printre altele si supa de zmeura Sincer ,nu si-ar face loc in meniul meu

04.05.2017, 11:24

Supă de zmeură? Interesant! Eu cred că aș gusta, măcar de curiozitate, pentru că-mi place mult zmeura! Așa suntem noi, oamenii, gusturi diferite, păreri diferite, ceea ce este normal. Cum ar fi să avem toți aceleași idei?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

de vasimur 4

ieri la 19:05

Tiramisu cu pișcoturi de casă - Desertul care te cucerește prin gust și aromă

pe 03.01 la 10:46

Orez cu lapte - Rețeta delicioasă pentru desertul copilăriei

pe 03.01 la 10:38

Pișcoturi de casă - Rețeta simplă și ușoară

pe 03.01 la 10:32

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs