Alimentația umană este variată, aşadar soia şi alimentele având ca ingredient principal soia pot fi integrate în regimul alimentar în proporții dictate de necesitățile organismului. Conform unui material ce studiază soia şi proteinele din soia şi legăturile acestora cu sănătatea, elaborat de Henkel J. şi publicat de către autoritatea americană pentru siguranța alimentară şi a medicamentelor din SUA în publicația Food and Drug Administration Consumer Updates, soia comercializată în diverse forme este una dintre puținele surse vegetariene de proteină de calitate superioară, conținând toți aminoacizii esențiali necesari în alimentația umană.
Soia este bogată în proteine şi, implicit, în aminoacizi, dar şi în acizi graşi esențiali şi este săracă în carbohidrați. De asemenea, conține izoflavoni, fibre alimentare, substanțe minerale (fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, vitamine (C, B6, E, D).
Sosul de maioneză vegetală Inedit
Maionezele, alături de alte alimente similare, cu un conținut bogat în grăsimi, au stârnit controverse de-a lungul timpului legate de prezența lor în dieta cotidiană. O alternativă vegetariană, mult mai uşoară şi demnă de luat în considerare, este Sosul de maioneză vegetală Inedit:
Aceasta are ca ingredient principal extractul din boabe de soia în proporție de 56%, conform cu informațiile nutriționale descrise pe eticheta produsului. Boabele de soia conțin, în medie 8% coajă, 90% miez (cotiledoane) şi 2% germeni (hipocotil).
Sosul de maioneză vegetală marca Inedit este bogat în calorii, furnizând 345 kcal pentru 100 g produs consumat şi 34.6 g grăsimi. Produsul poate fi folosit în salatele de boef ori de vinete, pentru asezonarea salatelor din legume crude sau în sandvişuri. Se recomandă ca înainte de utilizare, cu circa o oră, sosul să fie scos din frigider şi amestecat bine pentru a obține textura potrivită.
Dr. Luana Sahian este consultant în nutriție, medic medicină generală şi doctor în ştiințe medicale, specializarea Biologie Celulară şi Moleculară