Origine:
Este originară din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia (Malaezia) şi se cultivă în India şi în Guatelama.
Prezentare:
Asemănătoare trestiei, nucşoara este o plantă perenă care atinge înălţimi de 1,5 metri. Are flori gălbui din care se dezvoltă fructe mici şi vezi, sub formă de păstăi, care se recoltează de abia în cel de al treilea an de dezvoltare. Nucşoara propriu-zisă, folosită în bucătărie, este sămânţa acestor fructe, ea este cea care conţine uleiurile aromatice şi pentru a le conserva se păstrează în păstaie şi după culegere. Seminţete sunt relativ rotunde, lemnoase, de forma unei castane.
Aromă:
Nucşoara are o aromă foarte fină, dulce şi iute totodată. Un amestec complex care lasă un post gust de portocală, lămâie şi camfor.
Utilizare:
La noi se foloseşte mai mult la aromarea vinului fiert sau a turtei dulci, iar în ţările de origine la amestecurile de curry. În doze mici, nucşoara participă la definitivarea unor reţete de prăjituri, mâncăruri cu carne, murături, cârnaţi, pateuri şi lichioruri, dar şi în unele sortimente de whiskey.
În Orientul Îndepărtat există tipuri de cafea şi ceai aromatizate cu nucşoară, iar în proximitatea noastră grecii folosesc nucşoara în amestec cu scorţişoara în musacale sau sosuri pentru chiftele.
Preparare:
Nucşoara se foloseşte, de regulă, măcinată fin şi îşi eliberează cel mai bine aroma în timpul procesului de prăjire motiv pentru care se foloseşte la începutul procesului de gătire.