Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre mure si despre beneficiile consumului de fructe de padure asupra sanatatii.
Fructele de padure reprezinta adevarate minuni intre alimentele pe care le avem la dispozitie in acest sezon.
Intre ele, murele au un loc special, fiind cele mai bogate in antioxidanti (conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition - putere antioxidanta 3990mmol/100g)
Pigmentii care le dau culoarea inchisa, de tipul anthocianine, prezenti in cantitati importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanti cu rol antineoplazic, anti-inflamator si vaso-protector.
Alti fitonutrienti, de tipul acidului elagic de exemplu, le confera si proprietati antivirale si antibacteriene.
De asemenea, murele au foarte putine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate in fibre, fiind fructe ideale pentru dietele hipocalorice recomandate pacientilor cu diabet zaharat sau obezitate.
In ceea ce priveste micronutrientii, murele aduc in organism:
- vitamine (C, E (alfa-tocoferol), vitamine din grupul B (acid folic), K)
- minerale: potasiu, magneziu, cupru.
Cateva sfaturi in ceea ce priveste consumul de mure:
- Alegeti fructe coapte, de culoare neagra intensa. Fiind perisabile, murele sunt fructe al caror consum se recomanda in 2-3 zile de la culegere, timp in care pot fi pastrate la frigider, de preferat intr-un vas asezate intr-un singur strat. De asemenea, pot fi congelate in pungi sigilate si folosite ulterior cu iaurt sau in diverse deserturi.
- Desi consumam in principal fructele dulci-acrisoare, in medicina traditionala se folosesc si frunzele, pentru taninurile astringente, de exemplu, ca infuzii in enterocolite.
- Ar putea exista si pericolul unui exces de taninuri, la cei care consuma in mod regulat ceai negru cu aroma de mure. Acestia pot resimti disconfort abdominal, greata pana la varsaturi. Efectul poate fi neutralizat prin adaugarea de lapte in ceai.
Sursa foto: youqueen.com, scalingback.tumblr.com