Moşii de primăvară (9 martie)

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 13 Feb 2013, 21:12

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
Moşii de primăvară (9 martie)

Pe lângă pomenirile şi pomenile ce se fac pentru cei de curând răposaţi, în această zi se face pomană pentru toţi morţii familiei. De sufletele morţilor, se trimit mâncare, băutura şi obiecte folositoare neamurilor şi copiilor sărmani. Peste tot unde locuiesc românii, această pomenire se numeşte Moşi. Există mai multe feluri de Moşi, care vor fi menţionaţi când le va veni vremea. Moşii de iarnă şi cei de toamnă, ce cad înainte de Sân-Medru, se numesc Moşii cei Mari. La Moşii de iarnă se sacrifică Moşilor, adică se dau de pomană multe feluri de mâncare, răcituri, piftii, colaci, plăcinte cu brânză. Ele se dau în vase, care rămân de asemenea oamenilor care le-au primit, tot de sufletele morţilor. Cel care le duce trebuie să spună:

-         Primeşte acestea (plăcintele, laptele, etc.), de sufletul…(tatei, mamei, sorei…)

Iar cel ce primeşte:

-         Dumnezeu să primească!

Se crede că cei ce dau vor avea ce mânca pe cealaltă lume, fiincă se ştie că: ,,Cine face,/Lui işi face./Cine dă,/Lui işi dă.” Fetele dau de pomană un ulcior cu apă de la cel mai rece izvor, ca să aibă apă sufletele de pe lumea cealaltă

 

 

 

 

 

Povetele maicii Sofronia.

 

Comentarii (16)

14.02.2013, 12:49

e foarte bine, un gand curat catre ei, amintiri pastrate cu drag...>D< Linda

20.02.2013, 12:24

si la noi in zona este foarte apreciate sarbatoatea asta a mosilor. desi babele sunt inaintase caci de pe 1 pana pe 8 martie iti pui in gand cate o femeie pt fiecare zi. insa cum va fi ziua respectiva (clima)va fi si acea femeie la suflet . noi respectam traditia asta si adeseori rezulta a fi adevarat ce se zice despre babe. inca ceva cele 8 femei sa fie babe adica batrane sau vaduve caci altfel nu se pun la socoteala.

20.02.2013, 19:53

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia