Migdalele, nucile si alunele regleaza nivelului colesterolului

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 28 Oct 2011, 21:44

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza
Migdalele, nucile si alunele regleaza nivelului colesterolului

Consumul de nuci, migdale si alune este asociat cu reglarea nivelului de colesterol din sange, potrivit unui studiu recent care a analizat concluziile a 25 de teste clinice.

Aceste fructe protejate de o coaja tare sunt bogate in proteine vegetale, mai ales in acizi grasi nesaturati, in fibre, in minerale, vitamine si alti compusi benefici precum antioxidantii, au subliniat autorii acestui studiu, publicat in Archives of Internal Medicine.

"In ultima vreme, consumul acestor fructe a facut obiectul multor studii, datorita capacitatii lor de a scadea concentratia colesterolului sangvin si de a reduce astfel riscul de declansare a bolilor cardiovasculare", a declarat medicul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California, coordonatoarea studiului.

Cercetatoarea americana a analizat concluziile celor 25 de teste clinice care au vizat consumul acestor fructe, realizate in sapte tari, la care au participat 583 de voluntari cu concentratii diferite ale colesterolui.

In cadrul acestor teste, medicii au comparat rezultatele obtinute in cadrul unui grup de control cu cele obtinute in cadrul unui grup de voluntari care au primit, zilnic, o anumita cantitate de nuci, migdale si alune.

Niciunul dintre voluntari nu a luat pe durata studiului medicamente din clasa statinelor, utilizate de regula impotriva colesterolului.
Voluntarii din al doilea grup au primit, in medie, 67 de grame de migdale, nuci, alune si alte fructe similare, in fiecare zi, iar cercetatorii americani au asociat aceasta dieta cu o scadere medie de 51,% a concentratiei totale de colesterol.

Concentratia de LDL (lipoproteine cu densitate mica), supranumit "colesterol rau", a scazut, in medie, cu 7,4% iar concentratia de HFL (lipoproteine cu densitate mare), denumit "colesterol bun", a crescut cu 8,3%.

Trigliceridele - acele grasimi din sange care provin mai ales din metabolizarea alimentelor grase, a zaharului si a alcoolului - au scazut cu 10,2% in cazul pacientilor cu concentratii foarte ridicate de trigliceride (cel putin 150 miligrame/decilitru), dar aceasta scadere a fost mai redusa in cazul voluntarilor cu concentratii mai mici.

"Efectele consumului de migdale, nuci, alune si alte fructe in coaja au fost mai puternic resimtite la subiectii care prezentau concentratii mari de colesterol rau, un indice al masei corporale scazut si care urmau un regim alimentar occidental", au declarat autorii studiului.

Rezultatele acestei analize certifica includerea fructelor cu coaja dura in regimurile alimentare terapeutice ce vizeaza ameliorarea concentratiei de colesterol, deoarece ele au potential de a reduce riscul de declansare a maladiilor coronariene, au concluzionat cercetatorii americani.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

Lau

Lau
29.10.2011, 17:51

felicitari

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola