Consumul de nuci, migdale si alune este asociat cu reglarea nivelului de colesterol din sange, potrivit unui studiu recent care a analizat concluziile a 25 de teste clinice.
Aceste fructe protejate de o coaja tare sunt bogate in proteine vegetale, mai ales in acizi grasi nesaturati, in fibre, in minerale, vitamine si alti compusi benefici precum antioxidantii, au subliniat autorii acestui studiu, publicat in Archives of Internal Medicine.
"In ultima vreme, consumul acestor fructe a facut obiectul multor studii, datorita capacitatii lor de a scadea concentratia colesterolului sangvin si de a reduce astfel riscul de declansare a bolilor cardiovasculare", a declarat medicul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California, coordonatoarea studiului.
Cercetatoarea americana a analizat concluziile celor 25 de teste clinice care au vizat consumul acestor fructe, realizate in sapte tari, la care au participat 583 de voluntari cu concentratii diferite ale colesterolui.
In cadrul acestor teste, medicii au comparat rezultatele obtinute in cadrul unui grup de control cu cele obtinute in cadrul unui grup de voluntari care au primit, zilnic, o anumita cantitate de nuci, migdale si alune.
Niciunul dintre voluntari nu a luat pe durata studiului medicamente din clasa statinelor, utilizate de regula impotriva colesterolului.
Voluntarii din al doilea grup au primit, in medie, 67 de grame de migdale, nuci, alune si alte fructe similare, in fiecare zi, iar cercetatorii americani au asociat aceasta dieta cu o scadere medie de 51,% a concentratiei totale de colesterol.
Concentratia de LDL (lipoproteine cu densitate mica), supranumit "colesterol rau", a scazut, in medie, cu 7,4% iar concentratia de HFL (lipoproteine cu densitate mare), denumit "colesterol bun", a crescut cu 8,3%.
Trigliceridele - acele grasimi din sange care provin mai ales din metabolizarea alimentelor grase, a zaharului si a alcoolului - au scazut cu 10,2% in cazul pacientilor cu concentratii foarte ridicate de trigliceride (cel putin 150 miligrame/decilitru), dar aceasta scadere a fost mai redusa in cazul voluntarilor cu concentratii mai mici.
"Efectele consumului de migdale, nuci, alune si alte fructe in coaja au fost mai puternic resimtite la subiectii care prezentau concentratii mari de colesterol rau, un indice al masei corporale scazut si care urmau un regim alimentar occidental", au declarat autorii studiului.
Rezultatele acestei analize certifica includerea fructelor cu coaja dura in regimurile alimentare terapeutice ce vizeaza ameliorarea concentratiei de colesterol, deoarece ele au potential de a reduce riscul de declansare a maladiilor coronariene, au concluzionat cercetatorii americani.
Articol in parteneriat cu euforia.tv