Micul dejun-traditii si obiceiuri

Postat de Bucataras Medi in Bucataras eFeminin pe 15 Mar 2012, 06:37

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Cum si ce ar trebui sa mancam dimineata? Mult sau putin? Alimente consistente sau usoare? Exista mancaruri specifice micului dejun? Ei bine... va invitam sa aflati de la semenii nostri europeni raspunsurile care vi se potrivesc cel mai bine!

Micul dejun in Europa

Indiferent de felul in care este numit micul dejun - breakfast, frühstück, petit dejeuner, prima colazione, ontbijt, cafe da manhã etc - aceasta masa de dimineata este prezenta peste tot in lume. Ce-i drept, consistenta sa difera de la tara la tara insa, in esenta, asteptarile sunt aceleasi: trebuie sa te "puna pe picioare" pentru ziua care abia incepe! Iar acest lucru este de obicei obtinut prin combinarea unui aliment energizant cu un altul intaritor, in proportii diferite si relative in functie de cultura. In Franta de exemplu, cafeaua este cea mai importanta componenta a acestei mese, pe cand in tarile asiatice majoritatea oamenilor mananca alimente pe care in mod normal le-ar consuma la orice alta masa. Iar in America, mancarurile de dimineata sunt specifice doar acestei perioade a zilei.

Rusia

La masa de dimineata, unii rusi aleg cafeaua, dar ceaiul fierbinte este probabil cel mai popular. O mare varietate de tipuri de paine (painea neagra fiind adesea asociata cu zona rurala), blini, mezelurile, ouale prajite si castravetii murati sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha - un fel de cereale rezervate in mod special copiilor - se serveste adesea cu tvorog (un soi de branza moale asemanatoare cu ricotta) sau cu iaurt si zahar. 

Turcia

Bucataria turceasca ofera destul de putine optiuni pentru mesele de dimineata. Un mic dejun popular in stil continental consta in doar cateva felii de paine unse cu unt si miere. Exista multe feluri de miere produse in Turcia iar printre cele mai neobisnuite este siyah çam bali sau mierea de pin negru. Multi muncitori turci mananca dimineata la restaurant unde meniul popular este supa de tarhana si painea proaspata. Tarhana este un amestec de faina, iaurt, drojdie si o varietate de legume prajite, sare si condimente, fermentat timp de 4-7 zile.

Cei care dejuneaza la patiserii pot alege su böregi - un produs cald de patiserie care contine straturi de taitei, branza alba moale si patrunjel, impreuna cu un pahar de ceai turcesc sau de ayran - o bautura simpla facuta din apa cu iaurt, usor sarata.

Pentru cei care au mai mult timp, un mic dejun complet include ekmek (o paine tipic turceasca, facuta cu faina de grau si intotdeauna servita proaspata) cu conserve, miere, unt, oua fierte, masline negre, castraveti, rosii si branza din lapte de oaie.

Bauturile de la micul dejun sunt foarte importante in acesta tara. Ceaiul, de obicei servit in pahare si nu in cesti, este pregatit intr-un dispozitiv special, care il pastreaza fierbinte fara sa-i permita sa fiarba. Turcii spun ca acest mod de preparare face ca ceaiul sa nu mai fie amar. Mai exista, de asemenea, faimoasa cafea turceasca care este facuta prin fierberea boabelor de cafea intr-un vas numit jezve. Cafeaua este indulcita variat, iar cateodata este aromata cu nucsoara sau cu alte condimente. In timpul iernii, majoritatea turcilor beau sahlep: lapte dulce si fierbinte amestecat cu pudra din radacini de orhidee si un pic de scortisoara - o bautura care este considerata a fi si un remediu impotriva racelii.

Germania, Austria, Olanda si Suedia

Micul dejun in aceste tari este caracterizat printr-o selectie generoasa de alimente: cereale, oua, o varietate de tipuri de paine cu unt si gem, carnuri reci, branzeturi, iaurt, fructe si sucuri din fructe, ceai, cafea, ciocolata calda sau lapte.

Insa pe langa acestea mai exista si specialitati regionale. In Suedia, de exemplu, oamenii pot alege sa consume cerealele cu  filmjölk - un fel de lapte mai gros, intre iaurt si smantana - pregatit printr-o fermentare speciala. Germanii consuma in general ouale fierte moi. Austriecii mananca un mic dejun usor dimineata foarte devreme si adesea mai au inca un mic dejun mai substantial numit Gabelfrühstück sau "mic dejun la rascruce", la una dintre multele cafenelele pentru care Austria este atat de faimoasa.
In Olanda, la micul dejun, poti intalni o faimoasa specialitate locala cunoscuta ca groene haring (herring). Iar in loc de cafea, ceai sau ciocolata calda, unii olandezi aleg sa consume anijsmelk - lapte cald aromatizat cu anason.

Anglia, Irlanda, Scotia si Tara Galilor

Marea Britanie

Britanicii sunt faimosi pentru micul lor dejun foarte bogat. O larga varietate de carnuri este intotdeauna in prim-plan: bacon, carnati, rinichi la gratar, cotlete de miel etc. Pe langa acestea, ei mai consuma si oua fierte tari, rosii, ciuperci, cereale, diferite tipuri de peste afumat, ceai si cafea. Intre produsele de patiserie putem gasi: cornuri, crumpets, brown bread ("paine maro") cu unt, miere, gem sau marmelada. Iar painea prajita este nelipsita. Influenta culinara a secolelor in care India era colonie britanica este evidenta cand vine vorba de un mic dejun care contine kedgere. Kedgere este de fapt khichri - preparat indian cu linte, orez si condimente - la care englezii au adaugat oua, smantana si eglefin afumat (un soi de peste marin des intalnit in bucataria britanica). Alte doua alimente care isi au originea in bucataria indiana sunt hoppers (original - clatitele de orez cunoscute si ca appam) si mango chutney ("chutney" - cuvant indian insemnand "deliciu").

Irlanda
Un mic dejun irlandez ca la carte poate fi foarte bine descris prin cuvantul "fry" ("prajit) - acesta fiind indeajuns de sugestiv pentru felul in care este consumata carnea. Albe sau negre, budincile sunt adesea adaugate la masa alaturi de carne. Pe langa acestea, soda bread - un fel de paine alba, usor dulce, dospita cu bicarbonat si care contine de obicei cateva bobite de stafide - este aproape nelipsita.

Scotia

Contributia scotiana la micul dejun din Insulele Britanice include oatcakes, scones si Arbroath smokies. Scones seamana foarte mult cu biscuitii si sunt traditional despicati inainte de a fi gatiti. Oatcakes, numite de asemenea si bannocks, contin carne de oaie si faina de orz si sunt preparate la gratar. Scotienii sunt mult mai faimosi pentru consumul lor mare de carne de oaie decat britanicii sau irlandezii. Arbroath smokies sunt de fapt eglefini taiati, apoi legati perechi intre ei, sarati sau lasati la saramura inainte de a fi afumati la foc slab. Ei sunt consumati de obicei cu zeama de lamaie si cu putin piper negru, impreuna cu brown bread si unt.

Tara Galilor

Neobisnuitele alimente care constituie masa de dimineata galeza sunt Bara Lawr (sau laverbread) si cockles. Bara lawr este o alga marina comestibila care este culeasa de pe tarmurile stancoase ale coastei de sud a Tarii Galilor. Poate fi amestecata cu cereale si carne de oaie si apoi prajita la gratar, sau poate fi servita simplu, precum spanacul. Iar cockles sunt un gen de scoici prajite servite dimineata.

Grecia

In Grecia, micul dejun nu este o masa atat de importanta. Majoritatea oamenilor imbuca rapid un mic rulou prajit sau un fruct proaspat cu iaurt. Cafeaua greceasca - identica cu cea turceasca - este extrem de populara si este consumata fara zahar (sketo), cu zahar in cantitati moderate (metrio) sau foarte dulce (glyko). Dar niciodata nu este servita cu lapte. Multi greci suplimenteaza micul dejun cu o gustare mai tarzie, tot de dimineata, care include paine, carne si branza.

Franta, Italia, Belgia, Luxemburg

Acestea sunt tarile la care se refera binecunoscutul termen de "Continental breakfast" (mic dejun continental), limitand masa de dimineata la un minimum de alimente necesare stimularii si sustenantei: cafea si paine. In Franta, cea mai savurata cafea este café au lait (cafeaua cu lapte) servita in vase mari de ceramica. Mai exista insa si persoane care opteaza pentru alte tipuri de bauturi, cum ar fi cafeaua neagra, ceaiul sau ciocolata calda. Similar, in Italia, cele mai des intalnite sunt cu siguranta cappuccino, caffe nero (cafea neagra), tè (ceai), sau latte al cacao (lapte cu cacao). In ambele cazuri, partea solida a micului dejun este de obicei un croissant (corn), o briosa sau o felie de paine prajita servita cu unt si conserve.

Bulgaria

In Bulgaria, micul dejun include ceai sau cafea turceasca, paine cu susan si unt, branza de oaie, miere, masline, rosii, oua fierte si - cel mai important - iaurt. Bulgarii au un procentaj mai mare de centenari in randul populatiei decat in alte colturi ale lumii si se crede ca aceasta situatie se datoreaza tocmai consumului de iaurt. Majoritatea bulgarilor consuma iaurt cel putin o data pe zi.

Spania si Portugalia

Probabil cel mai des intalnit mic dejun in Spania si Portugalia este o chifla cu unt si gem si o ceasca de cafea cu mult lapte. Spania este tara responsabila pentru aducerea ciocolatei din Lumea Noua in Europa. Iar faptul ca ciocolata este aici o bautura mult mai consumata de catre adulti decat in orice alta tara vorbeste foarte mult despre istoria culinara si coloniala a acestei tari. Unul dintre componentele cele mai intalnite la micul dejun este chocolate con churros - ciocolata cremoasa, calda, servita cu un fel de gogoasa imbracata in zahar si scortisoara. Amatorii inmoaie gogoasa (churro) in ciocolata inainte de fiecare imbucatura.

In zona catalana - tara maslinelor - painea este adesea servita cu ulei de masline in loc de unt, iar alimentul favorit este pan con tomate, un stramos al faimoasei pizza. Acesta este preparat prin ungerea unei felii subtiri de paine prajita cu ulei de masline, usturoi, rosii si (cateodata) completata cu o felie de sunca. Ouale prajite si omletele sunt de asemenea populare.

Va dorim pofta din plin!
Sursa aici:http://www.gustos.ro/articole/mic-dejun-sanatos/micul-dejun-traditii-si-obieciuri-1.html

Comentarii (10)

Lau

Lau
15.03.2012, 13:40

eu foarte rar mananc dimineata

16.03.2012, 12:04

17.03.2012, 15:18

eu nu pap dimineata,dar in schimb in italia imi place sa fac colazione au cornul ala proaspat si cald atat de bun

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs