Kefirul este considerat de nutriţionişti o băutură "binecuvantată de natură".
Gustul lui este similar cu cel al unui iaurt acidulat. Consumarea acestui produs lactat e o modalitate simplă şi relativ ieftină de a adăuga vitamine, minerale şi bacterii sănătoase în alimentaţie.
Consumatorii statornici de kefir au o imunitate crescută la infecţii şi sunt ocoliţi de neplăcerile date de alergii, eczeme sau astm, precum şi de complicaţiile date de colesterol. Ca tonic, se consumă cam două-trei căni pe zi. Este recomandat mai cu seamă celor care suferă de anemie.
Alimentul se poate prepara şi în casă, în vase de lut, la temperaturi de 18-20 de grade.
Pentru cei care vor să prepare kefir în casă, iata o reţetă eficientă:
Procurăm kefir, gata preparat, de la două-trei firme cu produse lactate. Este important ca, într-un litru de lapte călduţ, să amestecăm patru linguri de kefir, pregătit de surse diferite; altfel spus, două-trei feluri de kefir, iar procentul de grăsime să fie moderat. Vasul de lut în care preparăm kefirul trebuie să stea la o temperatură de 18-20°C. După trei zile de fermentaţie, kefirul este gata. Din smantana care se adună la suprafaţa vasului, vom păstra patru linguri pentru o altă serie de kefir - la 1 l de lapte. Ca tonic, se consumă două-trei căni pe zi. Cu deliciosul kefir, se asezonează şi ciorba de verdeţuri, tocăniţa de legume şi îngheţata.
Cateva beneficii ale kefirului:
Kefirul este un aliment cu o valoare nutriţionala foarte ridicata, considerat de unii chiar un "aliment-minune".
Este foarte indicat după tratamente cu antibiotice pentru ca restabileşte flora bacteriana din organism, deci chiar sănătatea organismului, aduce in organism un complex preţios de proteine si vitamine B.
Ridica nivelul de imunitate al organismului, astfel fiind indicat pentru femeile gravide, pentru copii si bătrâni. Spre exemplu s-a constatat ca prezenta kefirului in alimentaţie imbunatateste funcţiile organelor si protejează vasele de sânge.
Este indicat celor care au intoleranta la lactoza pentru ca kefirul prelucrează lactoza. Fiind bogat in enzime active este foarte bun pentru cei care au probleme de digestie sau probleme cu stomacul.
- Stimulează sănătatea sistemului imunitar
Kefirul este eficient pentru modularea imunitară pozitivă, necesară pentru a distruge viruşii şi bacteriile care intră în organism. Într-un studiu efectuat publicat în 2006 în “Journal of Immunobilogy” se arată că acest produs poate distruge celulele tumorale.
- E bogat în vitamine
Kefirul e o bogată sursă de vitamine de tipul B şi K, dar şi de minerale importante precum calciul şi magneziul. Aceşti compuşi nutritivi ajută la reglarea funcţionării tuturor organelor interne.
- Ajută funcţia digestivă
Kefirul este o sursă importantă de microorganisme sănătoase, cunoscute sub denumirea de probiotice care pot ajuta la păstrarea funcţiei digestive în parametri normali. Aceasta poate fi de ajutor în tratamentul diareei, poate reduce flatulenţa şi reglează digestia. Folosit în timpul tratamentului cu antibiotice poate ajuta la refacerea florei intestinale şi scade riscul de diaree asociată cu utilizarea de antibiotice.
- Previne cancerul de sân
Un studiu publicat în “Journal of Medicinal Foods” în anul 2007 spune despre kefir că poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase de la sân. Din acest motiv, multe femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân au introdus kefirul în alimentaţie.
- Uşurează descompunerea lactozei
Persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma kefir, ca o alternativă sănătoasă la lapte sau la iaurt. Kefirul conţine o varietate de bacterii despre care se crede că descompun lactoza din stomacul persoanelor care au o deficienţă naturală a enzimei lactice.