Galbiorii - Tot ce trebuie sa stii despre aceste ciuperci delicioase si nutritive

Postat de Retete_gustoase in Cu de toate pe 10 Iun 2024, 16:10

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Galbiorii (Cantharellus cibarius) sunt printre cele mai apreciate ciuperci comestibile, fiind cunoscute pentru aroma lor distincta si textura placuta. Denumiti si „chanterelles” in engleza, acesti fungi sunt foarte cautati de catre pasionatii de ciuperci si bucatari datorita versatilitatii lor culinare si beneficiilor nutritionale.

 

Descriere:

Galbiorii sunt usor de recunoscut datorita culorii lor galben-aurii si formei caracteristice de palnie. Palaria lor este convexa la inceput, devenind treptat mai plata pe masura ce ciuperca creste. Marginile palariei sunt adesea ondulate sau neregulate.

  • Dimensiune: Palaria poate varia de la 2 la 12 cm in diametru.
  • Culoare: Galben auriu.
  • Miros: Aroma de caise sau piersici.

Habitat:

Galbiorii cresc in paduri de foioase si de conifere, in special in apropierea stejarilor, fagilor, molizilor si pinilor. Prefera solurile acide si sunt frecvent gasiti in grupuri mari pe covoare de muschi sau frunze cazute.

 

Sezonul de cules

Sezonul galbiorilor variaza in functie de clima si regiune, dar in general, acestia pot fi gasiti din iunie pana in octombrie. Ploile urmate de perioade calde si umede sunt ideale pentru aparitia galbiorilor.

 

Valoare nutritionala

Galbiorii sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale. Sunt bogati in vitaminele D si B, contin fier, cupru si mangan, si au un continut scazut de calorii, ceea ce ii face ideali pentru o dieta sanatoasa.

 

  1. Calorii: Aproximativ 38 kcal per 100 g.
  2. Proteine: 1.5-2.5 g per 100 g.
  3. Carbohidrati: 6-7 g per 100 g.
  4. Fibre: 3-4 g per 100 g.

Beneficii pentru sanatate

  • Intarirea sistemului imunitar: Datorita continutului ridicat de vitamina D.
  • Sanatatea oaselor: Vitamina D si mineralele prezente contribuie la mentinerea sanatatii oaselor.
  • Proprietati antioxidante: Contin compusi care ajuta la combaterea stresului oxidativ.
  • Imbunatatirea digestiei: Datorita fibrelor dietetice.

Precautii si identificare corecta

Desi galbiorii sunt deliciosi si nutritionali, este esential sa ii identificati corect, deoarece exista specii de ciuperci toxice care seamana cu galbiorii. Una dintre cele mai comune ciuperci confundate cu galbiorii este Omphalotus olearius sau "Jack-o'-lantern", care este toxica.

Galbiorii: Miros de caise, lamelele sunt de fapt nervuri.

Omphalotus olearius: Miros mai putin placut, lamelele sunt adevarate si nu nervuri.

Utilizare culinara

Galbiorii sunt extrem de versatili in bucatarie. Pot fi gatiti in multe feluri, inclusiv sotati, in supe, tocanite, sau chiar uscati pentru a fi folositi mai tarziu. Aroma lor deosebita completeaza multe preparate, de la omlete la sosuri complexe.

 

Reteta simpla: Galbiori sotati

Ingrediente:

 300 g galbiori proaspeti

2 linguri de unt

1 catel de usturoi

Sare si piper dupa gust

Patrunjel proaspat tocat

Mod de preparare: 

Curatati galbiorii si taiati-i in bucati mari.

Intr-o tigaie, topiti untul si adaugati usturoiul tocat marunt.

Adaugati galbiorii si sotati timp de 5-7 minute pana devin aurii si fragede.

Asezonati cu sare, piper si presarati patrunjel proaspat inainte de servire.

Concluzie

Galbiorii sunt o alegere excelenta pentru oricine doreste sa adauge o nota de savoare si valoare nutritiva dietei sale. Cu un gust distinct si multiple beneficii pentru sanatate, acesti fungi raman un ingredient de baza in bucataria de pretutindeni. Cu toate acestea, colectarea ciupercilor salbatice trebuie facuta cu precautie si cunostinte adecvate pentru a evita confuziile periculoase.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate