"Fă-ţi oleacă de vreme şi vină duminică, 2 septembrie, la noi, pe uspăţ. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculţi hidedea cu goarnă, dar, mai ales, să-ţi astâmperi setea cu un strop de pălincă de prune şi foamea, cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă", este invitaţia venită din partea gazdei evenimentului, consilierul judeţean Ioan Sala şi a "ajutoarelor" lui, consilierii locali Ramona Buz şi Răzvan Sala.
Ca-n fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, în Parcul Maria( în zona Muzeului Ţăranului Român) din municipiul Salonta, s-a desfăşurat Festivalul sarmalelor, ajuns în acest an la cea de-a IV-a ediţie. La acest eveniment au fost prezenţi participanţi din localităţile: Avram Iancu, Batăr, Ghiorac, Mădăras, Salonta, Tinca, Tulca şi restaurantele "Slavia" şi "Millenium".
De ce acest festival? Pentru că nu există praznic, petrecere sau eveniment important din tradiţia românească fără acele rulouri umplute cu orez, carne, condimente, ciolan afumat sau şorici.
Focul la ceaune a fost dat în jurul orei 13:00, după deschiderea festivă a evenimentului cultural-gastronomic şi a continuat să ardă mocnit aproape două ore, timp în care muzica populară autentic românească a completat ingredintele sofisticate folosite de maeştrii bucătari în prepararea şi fierberea sarmalelor.
Organizatorii au pregătit un spectacol artistic inedit susţinut de mai multe ansambluri si cantareti bihoreni,muzica populară autentic românească a completat apropiata zi a comemorarii a 140 ani de la plecarea dintre români a eroului nostru naţional, Crăişorul munţilor, Avram Iancu .
Momentul cel mai aşteptat al festivalului a fost cel al degustării sarmalelor. Toată lumea a mâncat cu poftă, iar juriului i-a fost greu să decidă cui îi revine trofeul.Asa ca s-a hotarat :„concursul are un singur câştigător: publicul de toate vârstele".Toate echipele de bucătari au primit diplome, o oală de lut pentru sarmale şi premii speciale.
Sa ne vedem cu bine si la anul.....