Osteoporoza se caracterizeaza printr-o demineralizare progresiva a oaselor, in special prin scaderea calciului, afectand coloana vertebrala, bazinul, oasele picioarelor, dar si ale mainilor si maxilarelor. Este o boala care progreseaza silentios ani de zile, putandu-se manifesta brusc prin fracturi.
"Alimentatia corecta formeaza oase puternice, dezvolta si mentine sanatatea lor prin aportul de calciu, care ocupa un loc de prim ordin atat in prevenirea, cat si in tratamentul osteoporozei.
Prin combinarea fructelor congelate cu iaurtul putem obtine usor o inghetata,c are sa ofere o gustare deliciosa, sanatoasa si bogata in calciu.
Pentru pranz,pastele cu legume,ravioli cu spanac ,cartofii noi sau orezul integral,sufleul de broccoli pot fi servite alaturi de branzeturi proaspete si/sau parmezan ras,iar seara, salata de varza bogata in calciu,poate fi si ea presarata cu telemea rasa.
Legumele cu frunze verzi:spanacul,broccoli,varza,rucola,alaturi de fasole,mazare,quinoa,germeni de grau,nuci si migdale aduc un aport crescut de calciu si fosfor,vitamina C si K,magneziu,zinc,fluor si fier,toate participand la mineralizarea osoasa,la formarea tesutului conjunctiv de suport,la reglarea si optimizarea functionarii enzimelor implicate in procesul de remodelare osoasa".