Iata cateva lucruri interesante despre ardeii iuti, niste condimente pe cat de gustoase, pe atat de sanatoase:
Ardeii iuti sunt niste condimente extrem de populare, gasindu-se sub toate formele si marimile. Gama de culori se extinde de la verde la galben, portocaliu si rosu. Gradul de iutime poate fi determinat in functie de marimea ardeiului: cu cat acesta este mai micut, cu atat el va fi mai iute.
Iutimea este data de o substanta numita capsaicina, substanta cu efecte extrem de benefice pentru digestie, fiindca stimuleaza metabolismul. Ardeii iuti sunt benefici si pentru circulatie sangelui, fiind vorba mai ales de circulatia periferica.
Din ardeii iuti se pot prepara sosuri, mancaruri asiatice, sud-americane, bauturi sau chiar deserturi si aici ne referim la delicioasa ciocolata cu ardei iute.
Cand dorim sa ii pregatim, mai intai trebuie sa ii spalam bine, apoi ii taiem pe jumatate si indepartam semintele si nervurile. Ii tocam marunt, respectand in continuare reteta pe care dorim sa o preparam. Ca sa indepartam mirosul si substantele de pe degete, trebuie sa stoarcem putina zeama de lamaie si sa le curatam.
Ardeii iuti pot fi achizitionati proaspeti sau sub forma de pudra, cea cayenne fiind cea mai populara. Cel mai bine se pastreaza, insa, sub dorma uscata in recipiente etanse. La prea mult contact cu aerul ardeii iuti isi pierd din iutime si din aroma. In cazul in care detii un geam cu un pervaz insorit, poti planta ardei chilli intr-un ghiveci, fiindca acestia se intretin usor si nu este nevoie sa fie replantati.
Un alt lucru de tinut minte este acela ca un remediu pentru momentele cand mananci prea iute, nu apa trebuie consumata, ideale fiind iaurtul sau laptele.
Pasionatii de mancare piscanta se pot bucura de o multime de retete preparate cu ardei iuti de la multitudinea de pizzerii Oradea.