E bine sa stii sa portionezi un pui pentru ca asfel vei plati mai putin pe pulpe, aripioare si piept, daca le cumperi separat platesti mai mult pe kilogram. De asemenea o sa iti ramana cateva bucati si daca le fierbi cu legume vei avea un stock numai bun, concentrate si poti inlocui cuburile de legume din comert, care au E-uri nesanatoase.
Incepe prin a scoate pulpele. Taie pielea pe langa piept si rupe pulpa pana cand poti vedea osul.
Apoi taie pe langa ea. Repeta actiunea cu pulpa a doua.
Apoi fiecare pulpa tai-o in 2. Caut cu degetul pana simti incheietura si taie.
Separa pulpa in pulpa inferioara si cea superioara.
In restaurant, pulpa inferioara se taie la capat si se curata toata pielea de pe os. Astfel arata mult mai bine si se va gati toata bucata de carne in acelasi timp.
Nu aruncati resturile, sunt extraordinare pentru un stock de pui.
Urmeaza aripile. Trage de ele pana simti capatul. Apoi taie exact unde simti osul.
Eliminati varfurile. Si acestea se duc tot la stock.
Pieptul - Rasuceste puiul si mergi cu cutitul pe linia dintre cei doi piepti. La capat este iadesul. Infige usor varful cutitului in el si apasa.
Iar apoi lama cutitului trebuie sa fie foarte aproape de carcasa, ca sa nu pierzi nimic.
Carcasa ramane pentru stock. Peste acestea adauga 2 cepe spalate foarte bine, 2 morcovi, 2 bucati de pastarnac si 2 tije de apio. Cojile dau mult mai multa savoare stock-ului. Mai departe pune 1 capatana de usturoi taiata pe jumatate. Pentru mai multa savoare foloseste niste verdeata si ierburi aromate: patrunjel, cimbru si rozmarin. Pune si foi de dafin si piper.
Lasa-l la fiert, la foc potrivit cam o ora.
Nu adauga sare, pentru ca stock-ul il vei folosi la diverse mancaruri – inlocuieste cu brio apa sau cuburile nesanatoase de legume. La final strecoara-l. Daca se ridica foarte multa grasime la suprafata, o poti lua cu un polonic.
Lasa-l sa se raceasca si apoi pune-l intr-o punga pentru facut gheata si pastreaza-l la congelator.