In primul rand, mustarul este o planta medicinala, cu efecte benefice in multe afectiuni.
De exemplu, in trecut, romanii foloseau mustarul ca planta medicinala, in peste 40 de retete de medicamente, recomandate pentru epilepsie, depresie si dureri de ficat.
Printre proprietatile terapeutice ale mustarului se numara:
- scade colesterolul crescut
- stimuleaza buna functionare a circulatiei sangelui si creste tensiunea arteriala
- este un bun antiinflamator
- stimuleaza pofta de mancare
- lupta impotriva astmului, bronsitei, pneumoniilor,
- alina durerile reumatice sau pe cele ale nevralgiilor
- este recomandat si in tratarea gripelor
Insa, majoritatea tipurilor de mustar de pe piata contin prea putin mustar natural si prea multe chimicale nocive.
Asadar, cea mai buna solutie pentru a beneficia de efectele miraculoase ale mustarului, dar si de gustul sau nemaipomenit, este sa va faceti singuri mustarul acasa.
Iata reteta pentru mustardul de casa:
Se pun semintele de mustar intr-un castron cu apa. Se lasa la inmuiat timp de 2 ore.
Dupa ce s-a scurs acest timp, se scurge apa si, cu ajutorul unui blender,semintele se transforma intr-o pasta. Peste aceasta se adauga un pic de otet si putina apa.
Se indulceste cu putina miere. Se mai poate adauga hrean sau ghimbir, piper, ardei iute, usturoi etc.
Dupa inca 30 de minute se mai adauga inca putina apa, pentru a obtine consistenta dorita.
Tineti cont ca exista mai multe soiuri de mustar: negru (cunoscut si ca mustarul olandez, folosit ca pasta), mustarul maro (de la care se folosesc si boabele, in acelasi mod ca si la mustarul alb), mustarul alb.
Pentru un gust mai bun, dupa obtinerea pastei de mustar se mai pot adauga si un amestec de boabe de mustar din toate soiurile, lasate la inmuiat.
Sursa foto: food52.com