Foarte putini oameni sunt constienti de legatura dintre alimentatia lor de aparitia starii de depresie. Iata cateva sfaturi legate de ce e bine sa consumam si ce este contraindicat.
Asa cum ciocolata si prajiturile te pot face fericit cand le consumi, o pizza gustoasa poate avea acelasi efect. Spre deosebire de restul mancarurilor de la fast-food-uri, pizza, cand este gatita ca la carte, constituie o mancare si o dieta sanatoasa. Iar, pe de alta parte, pizza ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome.
Iubitorii de branza pot alege pizza cu branzeturi, pentru vegetarieni exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, o gramada de combinatii de arome si condimente pot transforma pizza in cea mai delicioasa mancare. Dupa oboseala acumulata pe parcursul unei zile incarcate cu treburi mundane, livrarea acasa de pizza este modul cel mai ieftin, mai rapid si mai placut ca sa te bucuri de o mancare la domiciliu gatita perfect si sanatoasa, in acelasi timp.
Spre deosebire de pizza, ciocolata sau prajituri, alte alimente pot avea efectul invers acestora datorita substantelor pe care le contin sau, din contra, nu le contin. Este important sa stim ca este bine sa consumam si ce este contraindicat daca vrem sa avem o stare a sanatatii buna pe termen lung.
Putini sunt cei care sunt constienti de legatura dintre alimentatie si instalarea depresiei.
Majoritatea oamenilor considera ca depresia este declansata pe o baza emotionala, lucru care nu este gresit deloc, insa nu trebuie omis faptul ca nutritia poate juca si ea un rol esential in declansarea afectiunii si, ulterior, in durata sau gravitatea acesteia. Tipurile de comportament care apar inainte de declansarea depresiei includ un apetit scazut, refuzul de a manca sau o pofta puternica pentru alimentele dulci. Alte produse care mai pot fi asociate cu depresia sunt aloolul, cafeia si alimentele prelucrate intens.
Antidepresive: pestele gras si alunele
Oamenii de stiinta au facut un pas inainte in terapia bolilor depresive si a altor afectiuni ale sistemului nervos, ajungand la concluzia ca un rol determinant in bolile de natura psihica il joaca lipsa din organism a acizilor grasi omega 3. Cercetatorii sustin teoria conform careia probabilitatea de sinucidere este invers proportionala cu cantitatea de acizi grasi din sangele unei persoane. Astfel, riscul de suicid este mai mare in cazul unei persoane cu cantitatea de acizi grasi omega 3 scazuta in sange.
Oamenii de stiinta argumenteaza ca in randul marilor consumatori de peste numarul sinuciderilor este cu 50% mai mic decat in rest. Scaderea numarului de oameni care consuma acizi grasi omega 3 reprezinta cauza tendintei de crestere a numarului indivizilor care incep sa sufere de depresie majora.
Acizii omega 3 pot fi gasiti in concentratii mari in peste gras, precum somonul, heringul, macroul, sardinele sau ansoa, precum si in semintele de in, alune sau nuci, toate acestea fiind considerate sanatoase in vederea obtinerii unui efect antidepresiv.
Vitamina B si starea profunda de bine
Alimentele care detin un continut redus de glucide manifesta tendinta de a precipita depresia, deoarece productia de serotonina responsabila cu sentimentul de bine este declansata de alimentele bogate in glucoza. Nutritionistii considera ca alimentele cu indice glicemic mic – afine, ciuperci, fasole boabe, ardei, verdeturi, mere, migdale, mure, morcovi cruzi, mure, naut, caise, castraveti, ceapa, rosii, salata verde, fistic, orez salbatic, alune, portocale, cereale integrale, paste – sunt extrem de eficiente.
Acestea au un efect de lunga durata asupra chimiei creierului, a starii de spirit si a nivelului energetic, in comparatie cu alimentele care detin un indice glicemic ridicat (dulciurile). Cele din urma au un efect imediat, insa starea de bine generata este de scurta durata. Imbunatatirea starii emotionale este corelata si cu aportul de vitamine B2, B6 si B12, acid folic si minerale: crom, fier, seleniu, zinc, magneziu.
Fructele, cerealele si iaurtul
Un rol esential in prevenirea unor maladii specifice epocii in care traim este jucat de starea nutritionala. O alimentatie variata, bazata pe fructe si legume proaspete, cereale integrale, seminte, lactate fermentate, peste, pot reduce considerabil riscul aparitiei starilor de depresie.
Carne, lapte si oua
Serotonina, substanta responsabila cu generarea starii de bine, se creeaza din aminoacidul denumit triptofan, furnizat de proteinele care se gasesc in carne, lapte si oua. In cazul in care alimentatia nu furnizeaza proteine de buna calitate, starea de spirit a unei persoane va fi influentata in mod direct.