Cu cartofii o poti scoate intotdeauna la capat.Sunt gustosi, ieftin, usor de gatit si ii poti gasi in orice meniu.
Din cartofi putem face garnituri delicioase, salate , cartofi gratinati sau chiftelute.Miraculosii tuberculi fac parte din cheltuielile obisnuite fiind unul dintre ingredientele nelipsite din orice casa, putand sta in fiecare zi pe masa, de fiecare data in alt "strai" , alta forma si alt gust.
Cumparare.
In magazine sau piete, cartofii trebuie sa fie de foarte buna calitate.Aveti grija cand ii cumparati sa fie tari , iar coaja sa nu fie lovita.
Nu trebuie depozitati in locuri umede caci pot capata pete de culoare verde sau germeni si astfel nu mai sunt buni.
Intrebuintare.
Atunci cand sunteti la cumparaturi va puteti decide in ce priveste meniul in care-i veti include in functie de perticularitati: cartofii lunguieti sunt mai tari dupa fiert si de aceea sunt perfecti pentru salate sau pentru cartofi gratinati.
Cartofii rotunzi sunt fainosi si moi dupa fiert si de aceea sunt folositi pentru piure sau chiftelute in timp ce cartofii cu coaja rosie sunt perfecti pentru tocanite .
Depozitare.
Spre deosebire de sortimentele care apar timpuriu si pot fi consumate si scoase din pamant pana-n luna august, sortimentele de toamna sunt mai usor de depozitat.
Cartofii trebuie sa stea intr-un mediu uscat, aerisit si la intuneric, iar temperatura ideala este inte 4 si 8 grade.
Acest mediu era de gasit fara probleme in pivnitele bunicilor .Astazi este mai greu sa creezi astfel de conditii pentru a-i depozita.
Daca ii puneti intr-un loc unde temperatura este mai mare ei isi vor pierde din gust.
Cumparati asadar numai cat aveti nevoie pentru una sau doua saptamani.
Retete cu si din cartofi.
Tocanita de cartofi cu costita afumata
Bon apetit !