Buna ziua dragi prieteni virtuali

Postat de nico15 in Bucataras in oras pe 12 Aug 2014, 19:12

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Cu ceva timp in urma am participat la conferinta regionala organizata de Eurodezvoltare S.R.L, in calitate de beneficiar al proiectului “Competente pentru adaptabilitate, flexicuritate si durabilitate in sectorul ospitalitatii si turismului”

 Acest proiect face parte din  programul “Caravana Flexicuritate si durabilitate in sectorul turismului” si consta in organizarea unor campanii regionale de informare, promovare si constientizare privind reglementari, cerinte, tendinte, concepte noi si solutii de organizare flexibila si inovativa a activitatii in sectorul turism, hoteluri si restaurante precum si de promovare a conceptului “a manca si a bea sanatos” precum si a tehnologiilor/ proceselor tehnologice aferente acestui concept.

Acest proiect a avut pe langa organizatorul principal: Eurodezvoltare S.R.L si parteneri ca: Tourism Hotel and Restaurant (THR) Consulting Group, Camera de Comert si Industrie Prahova, Camera de Comert si Industrie Brasov precum si doi parteneri din Italia: Ascom Servizi Padova Spa si Unita Semplice Di Endocrinologia e Diabetologia Pediatrica e Adolescentologia Dipartimento di Pediatria di Padova.

 Conferinta a fost structurata pe trei zile si in cadrul ei au sustinut prezentari si au facut demonstratii lectori de seama, italieni si romani, cum ar fi: Carla Garofoli – expert flexicuritate Ascom Servizi Padova, Lucia Constantin – expert flexicuritate Eurodezvoltare, Michele Francia - expert in gastronomie, Sergiu Nedelea, somelier - ambasador al Asociatiei Somelierilor din Europa in Romania si nu in ultimul rand Cornelia Ene - consultant tehnic Eurodezvoltare.

Sincer sa va spun nu prea intelegeam eu termenul acesta de flexicuritate, dar acolo prin intermediul doamnei Carla Garofoli, am aflat ca este un concept utilizat pentru a ilustra simultan flexibilitatea pe piata muncii si siguranta locului de munca sau a venitului garantat pe perioadele de inactivitate. Tot dansa ne-a prezentat cateva  idei pentru dezvoltarea activitatii profesionale, incepand cu initierea, calificarea, specializarea si terminand cu perfectionarea individuala. Atat Eurodezvoltare cat si T.H.R Consulting Group au o paleta foarte larga de cursuri de formare profesionala bine structurate si avantajoase.

De ce nu, fiecare persoana are o a doua sansa in viata si poate isi doreste la maturitate sa isi schimbe domeniul de activitate si sa se orienteze spre un alt segment de piata. Prin exemplele oferite, dansa ne-a aratat modalitatile prin care se poate ridica o zona turistica si totodata ne-a vorbit despre ocuparea fortei de munca din zona.

Un management eficient duce la cresterea si flexibilitatea oamenilor de a se adapta la nou si totodata potentialul lor iar rezultatele aducatoare de venit vor oferi siguranta. Astfel va fi atras un numar mare de forta de munca si zona respectiva va deveni prospera. Hoteluri, restaurante, hanuri si diferite alte obiective turistice ale zonei vor fi promovate, zona in general va fi promovata prin diferite evenimente dedicate turismului iar numarul de turisti va creste de la an la an.

 Doamna Lucia Constantin, expert in Humar Resources ne-a vorbit despre ocuparea si migratia fortei de munca si ne-a expus idei de promovare, stimulare a fortei de munca existente si atragerea de forta de munca noua prin oferte de nerefuzat.

In ultimele doua zile am obtinut informatii de la expertii in domeniu, Michele Francia si Sergiu Nedelea privind: beneficiile unei alimentatii sanatoase si corecte, prezentarea, pregatirea si degustarea unor retete bio din bucataria mediteraneana, asocierea vinurilor cu preparatele culinare, vinul si sanatatea, analiza senzoriala a vinurilor - vinuri linistite, efervescente si bio, etc.

 Michele Francia, expert in gastronomie ne-a explicat avantajele bucatariei mediteraneene, care se bazeaza pe mancaruri usoare, fara coacere sau fierbere indelungata, deci ideale pentru un colesterol scazut si o forma fizica excelenta. Baza bucatariei mediteraneene o reprezinta materia prima proaspata, in special legumele, combinatia cu branzeturile, evident uleiul de masline si busuiocul. Michele ne-a vorbit despre alternarea carnurilor cu legumele si despre avantajele oferite de preparatele din peste. De asemenea, ne-a povestit despre tehnici evoluate de preparare a mancarii in bucatarie de exemplu, daca in trecut iti trebuiau 5-6 ore pentru a realiza un sos ragu de calitate, acum datorita echipamentelor si a tehnologiei de calitate, acesta se poate realiza intr-o ora.

 

In cele doua zile Michele, simpaticul bucatar care detine in Italia doua restaurante, ne-a pregatit cateva feluri de mancare, pe care le-a preparat foarte simplu si rapid, mancaruri care ne-au incantat papilele gustative: risotto cu muguri de pin si sos de parmezan, salata Caprese, supa-crema de telina, rondele de vinete cu rosii si branza de capra, supa-crema de conopida si paste cu sos ragu de legume. Alaturat veti gasi si fotografiile preparatelor.

 Domnul Sergiu Nedelea  este un perfectionist pana la cele mai mici detalii, o persoana remarcabila care te incanta cu simpla prezenta. De abia acum am inteles cat de complexa este pregatirea pe care o are un somelier, pentru prima data am acordat o atentie deosebita degustarii vinurilor.

 Am invatat ca in spatele unui vin de calitate stau multi ani de munca, o atentie deosebita la detalii, de la butasii saditi, la lucrari agricole specifice, la culesul si transportul strugurilor, la butoaiele sau tancurile in care sunt depozitati si pastrati strugurii si  la temperatura adecvata din crame. Am inteles ca in spatele vinului se ascunde o poveste din vremuri de demult si ca evident prietenii nostri francezi au inventat minunata Champagne. Am aflat, de asemenea, ca domnitorul Sturza intorcandu-se de la Paris i-a cerut lui Ion Ionescu de la Brad (o autoritate in domeniu in acele timpuri) sa-i faca si lui un vin asa “piscacios” ca cel baut pe meleaguri frantuzesti. Iar acesta a reusit cu mult inaintea altora “Este important de ştiut că România a fost între primii productori de spumant din lume. În 1841, Ion Ionescu de la Brad, venind de la studii din Franţa, a făcut o surpriză pentru principele Sturza şi, timp de un an de zile, undeva într-o hrubă pe dealurile Copoului, a fermentat vin în nişte sticle şi aşa a apărut primul spumant românesc, înaintea, spre exemplu, a celebrului Asti din Italia care a apărut în 1842”.

 Totodata am aflat ca 60% din productia de sampanie este bauta de doamne.

 Nu a fost numai un curs de somelier, a fost un fel de istorie a vinului, o intoarcere in timp in perioada erei neozoice. In vechile atestari documentare se vorbeste despre “cultura vitei de vie si producerea vinurilor care au devenit indeletniciri de baza ale proto-dacilor” iar “Savantul B. P. Harden afirma ca pe acest teritoriu ,,Cultura vitei e fara asemanare, mai veche decat plugaria". R. Billiard, referindu-se la vechimea culturii vitei de vie in Tracia sustine ca “dintre toate partile Europei, Tracia a fost cea mai veche si cea mai respectata pentru vinurile sale si aceea care si-a pastrat cel mai mult prestigiul".

Istoricul A.D. Xenopol intareste aceasta parere, scriind: "Patria cea mai veche a Geto-Dacilor, Tracia, era o regiune viticola, cauza pentru care era considerata ca locul de nastere a zeului vinului, Dionysos. Referindu-se la modul in care vinul era consumat de geto-daci, Xenopol mentioneaza, preluand o informatie furnizata de Homer, ca "barbatii si femeile beau vinul dupa moda scitica, neamestecat cu apa, slujindu-se, in loc de pahare sau cani, de cornuri mari de cerb sau de bou, care treceau din mana in mana ,,Cultura vitei de vie este de asemenea traditionala la tracii iubitori de vin".

Prima mentiune scrisa despre viticultura dacica o avem de la geograful antic Strabo (66 i.Chr. - cca. 24). Ea se refera la masura adoptata de marele rege Burebista (82-44 i.Chr.), fauritorul statului dac centralizat, privind defrisarea viilor. Se banuieste ca decizia luata de Burebista, in urma sfatului marelui preot Deceneu, urmarea nu atat curmarea exceselor populatiei fata de consumul de vin, cat mai ales desfiintarea tentatiei pe care viile din Dacia o exercitau asupra populatiilor straine care veneau aici, mai cu seama din rasarit, atrase de roadele viilor. Deceneu, a preconizat masura dezradacinarii vitei de vie. Actiunea lui a fost determinata, se pare, si din cauza interesului pe care-l aratau pentru vin popoarele vecine Daciei si care faceau dese incursiuni aici.

Cu toate masurile pe care le-ar fi luat Burebista si Deceneu, se stie cu siguranta ca la venirea romanilor in Dacia, cultivarea vitei de vie se practica pe suprafete intinse de teren. Romanii au adus in Dacia noi sortimente de vita de vie, au introdus noi procedee de taiere si practici de vinificatie. Ulterior, de-a lungul secolelor, vita de vie a continuat sa prezinte un mare interes si o preocupare de baza a popoarelor bastinasilor. Cultivarea ei nu a incetat nici o clipa, nici in perioada migratiei mai apropiate de zilele noastre. Dimpotriva, viticultorii si proprietarii de podgorii s-au aplecat tot mai mult asupra acestei indeletniciri si au devenit cunoscuti si dincolo de granitele tarii. Chiar daca au fost ani cu slaba productie viticola, chiar daca viile au fost "victimele filoxerei", renumele unor soiuri de vinuri si al unor podgorii s-au impus si dincolo de hotare. Trebuie amintite aici podgorii ca: Dragasani, Dealu-Mare, Odobesti, Cotesti, Cotnari, Tarnavele si sortimentele de vinuri romanesti ca: Grasa, Tamaioasa, Babeasca, Busuioaca, Feteasca alba si altele.

"Sa nu uitam, de romani ca si la alte popoare din totdeauna, vinul a fost partas alaturi de oameni, atat la necaz cat si la bucurie, simbol al prieteniei, al intelegerii, al voiosiei, sursa de inspiratie sau meditatie pentru poeti, ganditori si compozitori..."

La finele anului 1998, viile din Romania ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, si ne situam pe locul 12 in lume, ca productie (cca. 6.500.000 hectolitri, vinuri clasificate la finele anului 1997).

Domnul Nedelea ne-a vorbit despre vinul - medicament, s-au facut studii in strainatate care arata ca vinul consumat in cantitati normale, regleaza tensiunea arteriala, ne-a oferit date statistice despre numarul relativ redus de atacuri cerebrale, stop cardiac si chiar probleme reduse legate de aparitia cancerului in zonele cu podgorii. De asemenea vinurile regleaza colesterolul si are un procent de 1-2g/L de proteina, nu contine lipide si are fibre solubile. Vinul contine fier 2-10 mg/1 L vin, cupru 0,2-1 mg/1 L vin, zinc 0,1-5 4mg/ 1 L vin si magneziu 0,5-3 mg/ 1 L de vin.

 S-a discutat despre zona viticola Bordeaux, despre zona Cognac cu faimosul preparat lichid, precum si de zona Normandiei. Am discutat despre soiurile de struguri Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Regala si despre zonele de provenienta, precum si de asocierea lor cu preparatele culinare. Nu mai este o regula batuta in cuie ca la carne alba/peste sa se serveasca vin alb sau la carne rosie, vin rosu.

Vinul se poate inlocui cu un vin rose, iar masa nu trebuie neaparat inceputa cu o bautura aperitiv. Corect ar fi sa inceapa cu un pahar de sampanie iar digestivul sa fie unul de calitate, acompaniat de un trabut de Havana(evident pentru domni)

La momentul degustarii am invatat cum sa mirosim, sa degustam si sa exprimam ceea ce am simtit, am invatat despre buchetul floral, intepator sau putin piperat. România a ocupat anul trecut locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, cu o producție de 4,276 milioane hectolitri, în crestere cu 29% comparativ cu 2012, conform statisticilor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului. Avem podgorii renumite si apreciate dar din pacate nu exportam suficient pentru a fi si mai cunoscuti. România este unul dintre principalii producători de vinuri din Europa, ocupând locul 6 după după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. Viticultura românească se bazează pe soiuri recunoscute pe plan internaţional, de inspiraţie franceză, cum ar fi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir din gama vinurilor roşii, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris din gama vinurilor albe, dar şi pe soiuri tradiţionale românesti.

 Am vazut si apreciat tehnica lui Sergiu in legatura cu decantarea vinului cu intregul ritual care este minunat de privit si de inregistrat. Daca va doriti sa urmati aceasta meserie este ideal un curs de somelier cu Sergiu Nedelea, care a raspuns cu jovialitate si prietenie la toate intrebarile noastre, unele mai puerile, altele pertinente.

Asa am realizat ca pe langa turismul traditional, alaturi de agroturism, ecoturism, este binevenit si asteptat turismul viticol, exemplul celor de la podgoria Dealul Mare, care ofera turistilor o vizita la Conacul Urlăţeanu. Si evident incepe povestea vinului din vechime si impletirea lui cu viata logofatului,  acest conac  poartă numele unui logofăt de la 1784, Urlăţeanu, familie de boieri din Muntenia, dar el este construit în 1922 de urmaşii acestuia, într-o zonă celebră pentru Feteasca Neagră, Urlaţi - Ceptura, pe o colină. Este în stil brâncovenesc si dispune de aceleaşi facilităţi de vizitare, unde se pot degusta vinurile din pivniţă. Aici sunt vinuri care se maturează în butoaie de 225 de litri, baric, după metoda bordeleză, este de fapt ultima etapă de unde vinul capătă toate aromele complexe şi rotunjimea pentru a fi pus direct în carafă. Şi aici se poate servi masa, nu au facilităti de cazare, însă eşti mai aproape de vie pentru că este pe o colină în mijlocul viilor.

Degustările de vinuri pot fi combinate şi cu culesul de struguri si chiar participarea turistilor la diferite activitati traditionale.

 Alt exemplu de investitori care au inteles ca vinul este mare aducator de turisti, istorie si evident de profit sunt  pivniţele de la Azuga, care dispun din 2005 şi de o pensiune, de un restaurant, unde avem o bucătărie tradiţională românească. Locul este renumit pentru iarnă, aici gasim cea mai lungă pârtie de schi din România, în jur de 5 km, iar  vara, valea Azugai, cu păstrăvii care sar, cu traseele turistice, poate completa foarte fericit, alături de bulele din spumant, un concediu sau un miniconcediu plăcut.

Se poate spune că vinul face parte din oferta turistică a unei ţări, iar acest lucru l-au înţeles şi producătorii din România. Uneori, la standurile unor ţări, amenajate la marile târguri de turism, pe lângă broşuri cu oferte şi programe de vacanţe, vizitatorii sunt invitaţi să deguste şi un pahar de vin.

 Cam aceasta a fost de spus despre aceste minunate trei zile pe care le-am petrecut alaturi de organizatorii Eurodezvoltare S.R.L, THR Consulting Group si ceilalti parteneri, o initiativa laudabila.

 Va multumim ca ne-ati invitat si invatat lucruri utile pentru dezvoltarea activitatii noastre profesionale si a business-ului nostru si cu siguranta mi-as dori cat mai multe asemenea manifestari.

 

Comentarii (8)

18.08.2014, 22:08

Merci mult draga mea.

20.08.2014, 22:27

Foarte interesanta initiativa si cu energia ta cred ca vei face o diferenta
Anul trecut am fost la Brasov, Poiana Brasov si statiunile de pe Valea Prahovei si m-am intors cu un mare regret pentru paragina in care a ajuns turismul romanesc sub "conducerea" Elenei Udrea.
Am mers acolo sa-mi amintesc de zilele studentiei in care am petrecut vacante de vis pe Valea Prahovei, ca sa gasesc niste statiuni dureros de pustii.
Sper ca cineva sa faca ceva pentru turismul romanesc, atat timp cat nu este prea tarziu.
La telegondola de la Poiana Brasov ne-am dus de 2 ori pana am gasit pe cineva care sa ne spuna ca urmatoarea urcare va fi la orele 11( nu este afisat nici un program cu orarul gondolei si nu era nimeni la ghiseul de bilete); am urcat 4 persoane !!! si la coborare am fost doar eu si sotul meu.
La fel si telegondola de la Sinaia pana la cota 1400 circula doar pentru cateva persoane.
Mi s-a rupt inima cand am vazut statiunile pustii.
In Brasov punctul de informatii turistice din centrul orasului a fost inchis pe tot timpul sederii noastre si cand i-am intrebat pe politistii care erau de serviciu in piata cand se deschide mi-au raspuns razand:" probabil cand se schimba guvernul, doamna".
Trist, foarte trist

21.08.2014, 19:58

Din pacate asa este Miha, greu dar nu imposibil, deci sa asteptam mai sunt doar cateva luni. Sper sa vina cineva care sa vrea intradevar bine pentru oamenii din aceasta tara.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs