Gospodinele care cred că uleiul de măsline utilizat la gătit este mai sănătos decât orice alt soi de ulei, trebuie să știe următoarele lucruri:
Nutriţioniştii atrag atenţia că acest ulei dăunează grav sănătăţii din cauza conţinutului de acizi graşi mononesaturaţi.
"Uleiul de măsline nu are un potenţial cancerigen în sine, ci doar atunci când este pus la prăjit. Uleiul de măsline conține acizi graşi mononesaturaţi care, prin depăşirea punctului de fumegare, de circa 200 de grade Celsius, produc acei compuşi acroleinici, apar grăsimile trans şi prin acestea, devine nociv. În consecinţă, uleiul de măsline nu trebuie folosit sub nicio formă la gătit, ci doar la salată. Dacă gătim cu ulei de măsline, acesta devine mult mai toxic decât cel de palmier, de exemplu, care este recomandat la prăjire.", a declarat doctorul în nutriţie Ciprian Constantin.
Uleiul de măsline este foarte popular pentru efectele lui benefice asupra sănatății, astfel că suntem tentați să îl folosim cu încredere în bucătărie, în orice situație. Totuși, sunt și interdicții de care ar fi bine să țineți cont atunci când îl folosiți în preparatele dumneavoastră.
Uleiul de măsline amplifică aromele din mâncare și gustul condimentelor și potolește tăria dressing-urilor acre pentru salată. Sunt câteva dintre nenumăratele motive pentru care trebuie să știți că e bine să folosiți uleiul de măsline în bucătărie.
Va da un gust aparte oricarui fel de mâncare, inclusiv prăjiturilor. Unde mai pui că are nenumărate beneficii pentru sănătate: e bogat în polifenoli și grăsimi monosaturate. Adică, grăsimi bune pe care le puteți include în orice dietă. Nu ar trebui însă să exagerați. Fiecare gram de ulei de măsline are 9 calorii.
Pentru uleiurile virgine și extravirgine de măsline ați găsit nenumărate reșete în care să le folosiți. Sunt, însă, cazuri în care ar fi mai bine să le evitați și să treceți la clasicul ulei de floarea soarelui sau la alte tipuri de ulei, după buget.
Puteți să-l folosești fără rezerve, la:
La felurile de mâncare care nu necesită gătire. Îl puteți pune în salate, pe legume pregatite la abur, în legume sotate la temperatură mica, pe pâine sau pizza, NUMAI după ce au fost scoase din cuptor.
Evitați uleiul de măsline…
Când gătiți sau prăjiți la temperaturi înalte.
Motivul? Uleiul de măsline are punctul de ardere la o temperatură mult mai mică în comparație cu alte tipuri de ulei. Punctul de ardere al uleiului de măsline este situat între 185 si 210 grade Celsius. În momentul în care atinge această temperatură toate proprietățile lui bune se distrug și, mai rău decât atât, deoarece își schimbă structura moleculară apar compuși care sunt dăunatori snătății
Uleiul potrivit pentru gătit:
La temperaturi mici până la moderate puteți folosi uleiuri de nucă de cocos, porumb, susan sau nuci. Aceste tipuri de ulei sunt bune pentru preparate la cuptor la temperatură mică sau pentru sotare la foc mic.
La temperaturi medii folosiți ulei de nuci de macadamia, de rapiță sau șofrănel.
La temperaturi înalte sunt indicate uleiurile de avocado, floarea soarelui sau soia.
Cum să gătiți cu uleiul de măsline?
Un alt motiv pentru care ar fi bine să nu folosiți uleiurile de măsline la gatit este faptul că atunci când sunt încălzite, acestea își pierd savoarea inițială. Sunt excepționale, însă, în orice fel de mâncare care nu necesită încălzire, cu scopul de a scoate în evidență aroma condimentelor folosite, pentru a echilibra felurile de mâncare acide (care conțin roșii, oțet, lămâie, vin).
În general, uleiurile de măsline sunt la fel pretențioase în combinații ca un vin bun așa că trebuie să alegeți cu grijă felurile de mâncare la care să le folosiți. Puteți adăuga uleiul de măsline fără griji în:
- salate
- marinate pentru carne roșie, pui, pește sau legume
- la paste sau legume deja fierte
- peste pâine prăjită în loc de unt sau margarină
- în piureuri de legume în loc de unt
- în sosuri