1. Stiati ca ouale contin cele mai bune proteine dintre toate alimentele?
Da, ouale contin proteinele de cea mai buna calitate din toate alimentele, atat vegetale cat si animale. Mai mult decat atat, aceste proteine se gasesc intr-o matrice alimentara (adica printre ceilalti nutrienti ai oului) care permite absorbtia maximala a acestora si a celorlalte componente ale oualelor!
Toate celelalte alimente cu continut proteic se compara cu proteinele din ou. Astfel proteinele din ou si cele asemanatoare se considera a fi de cea mai buna calitate, catalogate ca si clasa I de proteine. Restul proteinelor pot fi clasa II, III. Este important sa cunoasteti toate acestea pentru ca o serie din componentele proteice nu pot fi obtinute de organismul nostru decat prin alimentatie – aminoacizii esentiali.
2. Stiati ca oul trebuie sa se consume moale?
Va explicam astfel cum ar trebui sa se consume oul pentru a-i pastra proprietatile in totalitate. In primul rand albusul oului contine o substanta nociva care insa poate fi neutralizata prin preparare termica (atentie cei care obisnuiesc sa „bea” continutul oualelor ca terapie – trebuie sa inlature albusul).
Galbenusul insa contine o bogata gama de nutrienti care se neutralizeaza prin preparare termica. Cu alte cuvinte ar trebui sa consumam oua moi, adica cu albusul bine preparat termic, dar cu galbenusul cat mai crud – in felul acesta ne putem bucura de proprietatile uimitoare ale oului.
3. Poti recunoaste oul proaspat dupa cateva caracteristici
In primul rand oul proaspat are porii din coaja activi, ceea ce ii confera o culoare mate si o usoara transparenta cojii. Daca oul prezinta coaja lucioasa, atunci este mia vechi.
De asemenea culorile albusului si galbenusului devin mai maronii odata ce oul se invecheste. Mai mult decat atat, daca oul imediat dupa spargere are galbenusul spart, este indicat sa aruncati acel ou caci sansa de a fi „stricat” si de a va imbolnavi este foarte mare. Oul propaspat are un miros foarte discret, fad, pe cand cel vechi sau stricat are un miros patrunzator, fetid.
4. Stiati de ce este recomandat sa consumati 3-4 oua pe saptamana?
Ouale au fost implicate in diverse opinii cu privire la continutul de colesterol. Ultimele studii au aratat ca oul nu contine mult colesterol, dar poate stimula ficatul sa produca o cantitate mai mare de colesterol endogen. De aceea este indicat sa nu consumati mai mult de 3-4 oua pe saptamana. Aveti grija sa nu consumati omplete, ci oua fierte.
5. Stiti ce reprezinta cifra stampilata pe ou?
Ouale comercializate prezinta stampilat un cod, pe langa data expirarii. Iata ce reprezinta prima cifra a codului stampilat pe ou:
- Cifra 0 apartine produselor ecologice, gainile nu au fost crescute cu substante chimice si de asemenea acestea sunt crescute in aer liber si nu in baterii, ceea ce face ca ouale sa nu contina hormoni de stres secretati de gaina.
- Cifra 1: oua de gaina crescuta in aer liber;
- Cifra 2: oua de la gaini crescute in hale, la sol;
- Cifra 3 este “cea mai rea”, aceasta specifica faptul ca gainile de la care provin respectivele oua au fost crescute in baterii.
Sursa: http:healthy.kudika.ro articol healthy~dieta-alimentatie 21573 curiozitati-despre-oua.html