10 deserturi traditionale, iubite de bunici si mancate cu aceeasi pofta de parinti si copii

Postat de AndraG in Cu de toate pe 28 Sep 2015, 16:21

#1. Papanasii

 

In reteta originala, care se pare ca isi are bazele in bucataria austro-ungara, papanasii erau fierti. Odata intrata in tara noastra, reteta a suferit cateva modificari. Papanasii pe care ii cunoastem cu totii sunt sunt forma unor gogosi, din aluat de gris, faina si branza dulce de vaci, bine prajite, acoperite in smantana, dulceata sau zahar pudra.

 

#2. Poale-n brau

 

Cu branza dulce sau sarata, poale-n brau sunt placintele copilariei celor care au crescut in zona Moldovei. Chiar si Creanga, in ”Amintiri din copilarie”, isi aduce aminte, cu drag, de ”strachina de placinte fierbinti” facute de mama lui. Nu e de mirare, deci, ca sunt un fel de mancare foarte popular si astazi.

 

#3. Coltunasii cu magiun (lictar)

 

Originari din Maramures, coltunasii cu lictar sunt cornulete din aluat fraged, umplute cu magiun proaspat de prune, care sunt mancati acoperiti cu un strat de ceapa calita in ulei. Daca nu vreti sa amestecati gusturile, puteti pune deasupra un strat subtire de miere.

 

#4. Galustele cu prune

 

Cunoscute si ca ”gomboti” in zona de vest a tarii, galustele cu prune sunt un desert inedit, cu faina si cartofi in compozitie. Cu prune proaspete sau din compot in interior, gombotii se fierb si se tavalesc in pesmet prajit, amestecat cu zahar.

 

#5. Crema de zahar ars

 

O fi ”crème brûlée”-ul frantuzesc, dar cati dintre noi n-au mancat crema de zahar ars delicioasa, cu oua proaspete din cuibar bunicilor, preparata cu dragoste de bunica? Reteta cu oua, lapte si zahar care se transforma in crema moale si aromata, cu gust inconfundabil este, dupa ani si ani, printre cele mai iubite deserturi ale celor mici si mari.

 

#6. Grisul si orezul cu lapte

 

Cu putina dulceata de visine sau de capsuni deasupra sau mancat simplu, cald sau rece, acest desert nu putea lipsi din lista noastra.

 

#7. Prajitura Alba-ca-Zapada

 

Facuta cu crema vanilata, putin acrisoara, cu aroma de lamaie si foi din aluat proaspat, Alba-ca-Zapada este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri din Romania. Multi dintre copiii de odinioara o asociaza cu zilele de Sarbatoare, cand mamele o serveau la finalul mesei in familie.

 

#8. Placinta cu mere sau cu dovleac

 

Secretul unei placinte cu mere ca in copilarie sta in aluat, care trebuie sa fie bine framantat, pentru ca foile sa fie moi. Merele, rase sau taiate, sau dovleacul proaspat, sunt amestecate cu mirodenii, al caror parfum aduce aminte de momente frumoase, petrecute in compania celor dragi.

 

#9. Clatitele

 

Din lista nu puteau lipsi clatitele, desigur. Subtiri, umplute cu gem, dulceata sau miere cu nuci, clatitele au fost dintotdeauna printre dulciurile preferate ale romanilor si nu credem ca isi vor pierde aprecierea vreodata.

 

#10. Salamul de biscuiti

 

Salamul de biscuiti are aroma gustarilor luate in fuga in copilarie, cand joaca nu putea fi intrerupta pentru foarte mult timp. Acelasi aspect este apreciat si de copiii de acum, salamul de biscuiti fiind unul dintre dulciurile lor preferate.

 

Foodpanda.ro este cea mai mare platforma online de comenzi de mancare din Romania, colaborand, in prezent, cu peste 450 de restaurante din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Constanta, Arad, Ploiesti, Oradea, Galati, Craiova, Sibiu si Buzau.

 

 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]