Se maruntesc cu cutitul alunele si apoi se dau la rasnita pentru o abtine o pudra fina, care se va folosi la decorat.
Se bate cu mixerul untul cu zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua pana se obtine o crema fina. Mie imi place sa pun si cafea, e mai gustoasa si mai putin gretoasa.
Se...
Intr-un vas incapator (eu am un bol rosu inalt pentru salata de la Coca Cola, care mi-e foarte util cand framant cozonacul), se amesteca putina faina cu drojdia uscata si se lasa asa 15 minute (de data asta am avut rabdare si am pastrat indicatiile de pe plicul de drojdie uscata :)
Apoi se...
Intr-un vas mare, se amesteca bine carnea tocata cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata marunt si condimentele.
Se formeaza in mainile umede sfere, care se turtesc, eu am obtinut 8 burgeri. Daca aveti posibilitatea, in loc sa ii prajiti, optati pentru rumenirea la tigaia grill, sunt mai...
Se taie fasii pieptul de porc (sau alta sunca taraneasca) si slanina afumata si se rumenesc intr-o tigaie cu putin ulei incins.
Se pun pastele la fiert in apa suficienta, cu un varf de sare si putin ulei. Se fierb al dente. Apoi se adauga cele doua tipuri de sunca si bulionul...
Se pun boabele de mustar (eu le-am cumparat din plafar) intr-un vas mai adanc, il puteti folosi pe cel de la blender, cum am facut si eu. Se clatesc in apa rece, apoi se acopera cu un strat generos de apa si se lasa la inmuiat 20 de minute.
Se arunca apa, se clatesc din nou, iar acum...
Tiramisu reţetă originală
Se prepara cafeaua si se lasa la racit. Eu nu o indulcesc.
Se bate frisca pana devine cremoasa, dar nu prea tare.
Separat, intr-un vas adanc se amesteca (cu mixerul) crema mascarpone cu zaharul, se incorporeaza treptat frisca, o lingurita de cafea,...
Se pun la fiert, intr-o oala incapatoare, apa cu spinarile si aripioarele de pui, alaturi de un varf de lingurita cu sare.
Cand incepe sa fiarba, se ia spuma.
Se mai amesteca din cand in cand in ciorba, astfel incat carnea sa nu se lipeasca de oala.
Cand carnea e...
Fiecare prepara marinata dupa plac, eu obisnuiesc s-o prepar astfel: intr-un castron se amesteca bulionul cu berea, uleiul, sucul de la o jumatate de lamaie, putina sare, foarte putin piper, o lingurita de cimbru si doi catei de usturoi zdrobiti. Eu folosesc bere atat la porc, cat si la...
Se rumeneste bine carnea de porc, taiata bucatele mici, in putin ulei incins. Se scoate carnea pe o farfurioara si, in grasimea ramasa, se caleste ceapa si morcovul dat prin razatoarea mare, apoi se pune inapoi carnea si se acopera cu o cana cu apa. Se lasa sa fiarba cam 5 minute, apoi...
Intr-un castron, se pune putina faina, se face un spatiu in mijloc, se sparge oul, se presara putina sare si se amesteca bine.
Se intinde coca intr-o foaie cat se poate se subtire pe masa presarata cu faina. Se lasa foaia la odihnit o jumatate de ora.
Se taie cu un...
Se coc ardeii (eu ii coc direct pe aragaz) si cand se innegresc, se pun deoparte intr-un vas adanc, se presara sare grunjoasa si se acopera cu un capac pentru a se aburi si curata mai usor.
Se lasa la racit.
Se curata si se taie fasii. Incercati pe cat posibil sa nu-i spalati sub...
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se adauga zaharul si putina faina, amestecand pana se obtine o pasta, apoi se adauga treptat uleiul de masline, sare, oregano, restul de apa si faina cat cuprinde. Se amesteca bine si se framanta pana se obtine un aluat pufos, dar suficient de consistent...
Se coc vinetele, se lasa la racit si se curata.
Se toaca marunt o ceapa rosie sau alba.
Se amesteca vinetele cu una-doua linguri de ulei, se potriveste de sare.
Se decoreaza cu felii de rosii si de castravete si frunzulite de patrunjel.
Se la rece 10 minute pana la servire....
Voi puteti folosi cerealele care va plac, eu am avut fulgi de grau si de ovaz. Acestea sunt usor fade, de aceea am ales sa le rumenesc intr-o tigaie (fara ulei sau altceva). Sunt mult mai gustoase rumenite. Se da tigaia de pe foc.
Separat, intr-o craticioara, se pun pe foc mic...
Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte, sa isi lase sucul.
A doua zi, se fierbe gemul la foc mic. Se indeparteaza spuma formata si se amesteca sa nu se lipeasca. Cand s-a legat...
Blatul:
Se amesteca untul (sau margarina) cu zaharul, un praf de sare, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, laptele, faina, cacaua si praful de copt. Se toarna intr-o tava rotunda pregatita cu foaie de copt si se coace la foc mediu aprox 30-35 de minute.
Siropul:
Se...
Se spala zmeura cu grija, pentru ca este fragila si se poate zdrobi usor, se asaza intr-o cratita mare si se acopera cu zahar.
Le lasam asa peste noapte, sa-si lase sucul.
A doua zi, se fierbe la foc mic, se ia spuma si se amesteca mereu, ca sa nu se lipeasca. Veti sti ca...
Se spala capsunile, se curata coditele si se pun intr-un castron incapator. Se acopera cu zahar si se lasa asa peste noapte.
A doua zi, cand se pun la fiert, se adauga si apa si se fierb pe foc mic. Alegeti o cratita mare chiar daca aveti fructe putine, pentru ca lichidul sa...
Se spala caisele, se scot samburii si se taie cubulete mici.
Intr-o cratita mare, se pun la fiert apa si zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul, se adauga fructele. Se ia spuma la nevoie, amestecand mereu, sa nu se lipeasca.
Cand siropul este legat (la mine a fost gata...
Se prepară cafeaua şi se lasă puţin la răcit.
Se rupe checul în bucăţi mai mici.
În fiecare pahar, se aşază un strat de îngheţată, un strat de chec care se însiropează cu cafea, apoi câte o linguriţă de dulceaţă, din nou...
Intr-o craticioara, se bat cu un tel, galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, se toarna in fir subtire laptele fierbinte, batand ca sa devina spumoasa. Se pune craticioara pe baie de aburi, se adauga semintele de vanilie impreuna cu pastaia in crema acum, ori le puteti...
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins....
Se freaca galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, pe baie de aburi, pana se albesc. In continuare, pastrand craticioara cu oua tot pe baie de abur, se toarna incet laptele cald, batand-o cu telul pentru a o face mai spumoasa si aerata. Se amesteca astfel pana pare ca se ingroasa un...
Vasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator cu o zi inainte.
Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul mai gros, se freaca cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie, zeama de lamaie si un praf de...
Florile de unt:
Se amesteca intr-o cescuta, untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei...
Spuma de capsuni:
Se spala capsunile (fiecare foloseste cateva capsuni doreste, in functie de posibilitati), se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierb cam 15 minute, pana scade lichidul. Se dau de pe foc si se lasa la racit.
Se bat cu mixerul sau la blender...
Intr-un vas mai mare, se dizolva drojdia cu zaharul, in putina apa calduta, se adauga apoi si sare, restul de apa, laptele, coaja de lamaie, faina cat cuprinde, ouale si se amesteca bine. Se adauga putin ulei, framantand aluatul bine pana devine suficient de consistent, elastic si bun...
Vasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator, cu o zi inainte.
Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul mai gros, se freaca cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie si un praf de sare, pana devin...
Se fierb cativa cartofi in coaja, intr-o oala cu apa si putina sare. Cand sunt gata, se curata cu grija, se feliaza si se asaza intr-o tava cu hartie de copt. Se ung cu unt si se presara mirodenii: sare, piper, cimbru si se adauga peste ei putin cascaval ras. Se da tava la cuptorul...
Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se fac spuma, se adauga treptat zaharul si galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam usor cu o spatula, ca sa ramana aerata. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe...
Desert tort de biscuiti
Se maruntesc cu cutitul alunele si apoi se dau la rasnita pentru o abtine o pudra fina, care se va folosi la decorat. Se bate cu mixerul untul cu zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua pana se obtine o crema fina. Mie imi place sa pun si cafea, e mai gustoasa si mai putin gretoasa. Se...
Desert cozonaci cu branza, stafide si coaja de citrice
Intr-un vas incapator (eu am un bol rosu inalt pentru salata de la Coca Cola, care mi-e foarte util cand framant cozonacul), se amesteca putina faina cu drojdia uscata si se lasa asa 15 minute (de data asta am avut rabdare si am pastrat indicatiile de pe plicul de drojdie uscata :) Apoi se...
Burgeri Nuferi
Intr-un vas mare, se amesteca bine carnea tocata cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata marunt si condimentele. Se formeaza in mainile umede sfere, care se turtesc, eu am obtinut 8 burgeri. Daca aveti posibilitatea, in loc sa ii prajiti, optati pentru rumenirea la tigaia grill, sunt mai...
Spirale tricolore, cu sos si sunca
Se taie fasii pieptul de porc (sau alta sunca taraneasca) si slanina afumata si se rumenesc intr-o tigaie cu putin ulei incins. Se pun pastele la fiert in apa suficienta, cu un varf de sare si putin ulei. Se fierb al dente. Apoi se adauga cele doua tipuri de sunca si bulionul...
Mustar de casa
Se pun boabele de mustar (eu le-am cumparat din plafar) intr-un vas mai adanc, il puteti folosi pe cel de la blender, cum am facut si eu. Se clatesc in apa rece, apoi se acopera cu un strat generos de apa si se lasa la inmuiat 20 de minute. Se arunca apa, se clatesc din nou, iar acum...
Desert Tiramisu reţetă originală
Tiramisu reţetă originală Se prepara cafeaua si se lasa la racit. Eu nu o indulcesc. Se bate frisca pana devine cremoasa, dar nu prea tare. Separat, intr-un vas adanc se amesteca (cu mixerul) crema mascarpone cu zaharul, se incorporeaza treptat frisca, o lingurita de cafea,...
Ciorba de pui
Se pun la fiert, intr-o oala incapatoare, apa cu spinarile si aripioarele de pui, alaturi de un varf de lingurita cu sare. Cand incepe sa fiarba, se ia spuma. Se mai amesteca din cand in cand in ciorba, astfel incat carnea sa nu se lipeasca de oala. Cand carnea e...
Pulpa de porc marinata, la gratar
Fiecare prepara marinata dupa plac, eu obisnuiesc s-o prepar astfel: intr-un castron se amesteca bulionul cu berea, uleiul, sucul de la o jumatate de lamaie, putina sare, foarte putin piper, o lingurita de cimbru si doi catei de usturoi zdrobiti. Eu folosesc bere atat la porc, cat si la...
Mancare de mazare cu porc, masline si taitei
Se rumeneste bine carnea de porc, taiata bucatele mici, in putin ulei incins. Se scoate carnea pe o farfurioara si, in grasimea ramasa, se caleste ceapa si morcovul dat prin razatoarea mare, apoi se pune inapoi carnea si se acopera cu o cana cu apa. Se lasa sa fiarba cam 5 minute, apoi...
Taitei de casa
Intr-un castron, se pune putina faina, se face un spatiu in mijloc, se sparge oul, se presara putina sare si se amesteca bine. Se intinde coca intr-o foaie cat se poate se subtire pe masa presarata cu faina. Se lasa foaia la odihnit o jumatate de ora. Se taie cu un...
Aperitiv omleta cu salam sasesc, verdeata si cascaval
Se coc ardeii (eu ii coc direct pe aragaz) si cand se innegresc, se pun deoparte intr-un vas adanc, se presara sare grunjoasa si se acopera cu un capac pentru a se aburi si curata mai usor. Se lasa la racit. Se curata si se taie fasii. Incercati pe cat posibil sa nu-i spalati sub...
Pizza cu masline, salam banatean si fasole rosie
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se adauga zaharul si putina faina, amestecand pana se obtine o pasta, apoi se adauga treptat uleiul de masline, sare, oregano, restul de apa si faina cat cuprinde. Se amesteca bine si se framanta pana se obtine un aluat pufos, dar suficient de consistent...
Salata de vinete
Se coc vinetele, se lasa la racit si se curata. Se toaca marunt o ceapa rosie sau alba. Se amesteca vinetele cu una-doua linguri de ulei, se potriveste de sare. Se decoreaza cu felii de rosii si de castravete si frunzulite de patrunjel. Se la rece 10 minute pana la servire....
Desert batoane cu cereale
Voi puteti folosi cerealele care va plac, eu am avut fulgi de grau si de ovaz. Acestea sunt usor fade, de aceea am ales sa le rumenesc intr-o tigaie (fara ulei sau altceva). Sunt mult mai gustoase rumenite. Se da tigaia de pe foc. Separat, intr-o craticioara, se pun pe foc mic...
Desert gem de mure
Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte, sa isi lase sucul. A doua zi, se fierbe gemul la foc mic. Se indeparteaza spuma formata si se amesteca sa nu se lipeasca. Cand s-a legat...
Desert tort Cristina
Blatul: Se amesteca untul (sau margarina) cu zaharul, un praf de sare, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, laptele, faina, cacaua si praful de copt. Se toarna intr-o tava rotunda pregatita cu foaie de copt si se coace la foc mediu aprox 30-35 de minute. Siropul: Se...
Dulceata de zmeura
Se spala zmeura cu grija, pentru ca este fragila si se poate zdrobi usor, se asaza intr-o cratita mare si se acopera cu zahar. Le lasam asa peste noapte, sa-si lase sucul. A doua zi, se fierbe la foc mic, se ia spuma si se amesteca mereu, ca sa nu se lipeasca. Veti sti ca...
Gem de capsuni
Se spala capsunile, se curata coditele si se pun intr-un castron incapator. Se acopera cu zahar si se lasa asa peste noapte. A doua zi, cand se pun la fiert, se adauga si apa si se fierb pe foc mic. Alegeti o cratita mare chiar daca aveti fructe putine, pentru ca lichidul sa...
Dulceata de caise
Se spala caisele, se scot samburii si se taie cubulete mici. Intr-o cratita mare, se pun la fiert apa si zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul, se adauga fructele. Se ia spuma la nevoie, amestecand mereu, sa nu se lipeasca. Cand siropul este legat (la mine a fost gata...
Desert la pahar
Se prepară cafeaua şi se lasă puţin la răcit. Se rupe checul în bucăţi mai mici. În fiecare pahar, se aşază un strat de îngheţată, un strat de chec care se însiropează cu cafea, apoi câte o linguriţă de dulceaţă, din nou...
Desert inghetata de vanilie si de ciocolata cu rom si stafide
Intr-o craticioara, se bat cu un tel, galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, se toarna in fir subtire laptele fierbinte, batand ca sa devina spumoasa. Se pune craticioara pe baie de aburi, se adauga semintele de vanilie impreuna cu pastaia in crema acum, ori le puteti...
Desert moristi cu dulceata
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins....
Desert tort de inghetata Regal
Se freaca galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, pe baie de aburi, pana se albesc. In continuare, pastrand craticioara cu oua tot pe baie de abur, se toarna incet laptele cald, batand-o cu telul pentru a o face mai spumoasa si aerata. Se amesteca astfel pana pare ca se ingroasa un...
Desert tort de inghetata cu alune
Vasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator cu o zi inainte. Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul mai gros, se freaca cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie, zeama de lamaie si un praf de...
Desert tort-Cos cu flori si zmeura
Florile de unt: Se amesteca intr-o cescuta, untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei...
Desert umbrelute de inghetata cu iaurt si capsuni
Spuma de capsuni: Se spala capsunile (fiecare foloseste cateva capsuni doreste, in functie de posibilitati), se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierb cam 15 minute, pana scade lichidul. Se dau de pe foc si se lasa la racit. Se bat cu mixerul sau la blender...
Desert gogosi
Intr-un vas mai mare, se dizolva drojdia cu zaharul, in putina apa calduta, se adauga apoi si sare, restul de apa, laptele, coaja de lamaie, faina cat cuprinde, ouale si se amesteca bine. Se adauga putin ulei, framantand aluatul bine pana devine suficient de consistent, elastic si bun...
Desert tort de inghetata
Vasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator, cu o zi inainte. Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul mai gros, se freaca cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie si un praf de sare, pana devin...
Gratar cu garnitura de cartofi copti
Se fierb cativa cartofi in coaja, intr-o oala cu apa si putina sare. Cand sunt gata, se curata cu grija, se feliaza si se asaza intr-o tava cu hartie de copt. Se ung cu unt si se presara mirodenii: sare, piper, cimbru si se adauga peste ei putin cascaval ras. Se da tava la cuptorul...
Desert tort cu ciocolata si cirese
Blatul: Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se fac spuma, se adauga treptat zaharul si galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam usor cu o spatula, ca sa ramana aerata. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe...