cantitatile sunt pentru un butoi de 100l de varza murata...
Mod de preparare varza murata
Se curata verzele de frunzele vestejite, se scoate un pic din cotor si se curata de partile manate ale verzei.
Indesam varza in butoi astfel incat sa fie cat mai compacta. Printre verze se pune telina taiata, felii de gutui, felii de hrean, porumb, marar uscat. Deasupra se pun frunze de telina si crengutele de visin pentru a presa verzele. Se incalzeste cate o oala mare cu apa in care se dizolva sarea.
Saramura calduta se pune treptat peste verze pana cand se acopera verzele cu saramura.
Se pune capacul la butoi si se acopera cu o patura butoiul cu varza murata. Peste circa o saptamana scoti capacul de la butoi si mai adaugi saramura pana cand acoperi din nou verzele. A se gusta saramura din butoiul cu varza murata pentru a vedea daca este nevoie de o saramura mai sarata sau mai putin sarata.
Peste verze se pun bucatele de scandura sau o piatra de rau, pentru a presa verzele bine si a sta cat mai compact.
Pofta buna!
1
daca verzele sunt prea mari si nu incap in butoi, le tai in jumatati. le taiem sa incapa cat mai multe in butoiul cu varza murata