Azi a fost si ziua de nume a mamei-soacre (o cheama Georgeta) asa ca m-am gandit sa postez in cinstea ei reteta tortului pe care i l-am pregatit anul trecut, la implinirea a 70 ani.
Nu este un tort waw, a fost facut noaptea (da, la miezul noptii:)) ), cu ce am avut la indemana, pentru ca mama-soacra sa nu stie ca i se pregateste ceva pentru aniversarea celor 70 ani :)
A fost o surpriza la care bineinteles ca a plans de emotie :D
Foarte rar folosesc creme "la rece", dar recunosc ca a fost un tort delicios :X
Blat:
Crema de ciocolata :
Sirop:
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt, mixand dupa fiecare.
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc potrivit, 30-35 minute. Lasam sa se raceasca, dupa care-l taiem pentru a obtine doua blaturi egale.
Crema de ciocolata:
Urmam instructiunile de pe pachet, mixand praful de crema cu laptele rece timp de 3-4 minute.
Sirop:
Topim zaharul, apoi adaugam apa ( cu grija, pentru a nu ne opari ) si lasam pe foc mic pana se topeste tot caramelul. Lasam sa se raceasca bine si turnam in sirop o fiola cu esenta de rom.
Asamblare:
Pe un platou asezam prima foaie de blat pe care o insiropam, apoi intindem 2/3 din crema de ciocolata. Peste stratul de crema asezam a doua foaie de blat, o insiropam si pe aceasta, apoi imbracam tortul cu crema ramasa, incercand o nivelam cat mai bine . Decoram dupa preferinte si imaginatie.
Dam tortul la rece cateva ore, apoi il feliem si servim .
1
La crema am folosit mai putin lapte decat scria pe pachet, pentru a obtine o consistenta mai ferma.