Va place Pavlova? Eu o ador pur si simplu, o divinizez. Drept urmare de fiecare data cand ma aleg cu albusuri mai multe, sfarsesc prin a face desertul acesta irezistibil. Probabil stiti ca, de regula, Pavlova se umple/orneaza cu fructe proaspete, am zis sa schimb putin "traditia" si sa fac din miezul de nuca o vedeta. ;)
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 140°C.
2. Albusurile se bat spuma cu praful de sare.
3. Se incorporeaza apoi zaharul pudra, cate o lingura odata, si mixam pana cand se topeste inainte de a mai adauga. Mixati pana cand compozitia se inatreste, iar cand scoateti mixerul se formeaza varfuri.
4. Incorporam otetul cu ajutorul mixerului in compozitie.
5. Amestecam amidonul cu cacoa si le incorporam in compozitie cu ajutorul unei spatule prin miscari cat mai putine. In final inglobam si ciocolata razuita.
6. Punem 1/2 din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt sub forma unui cerc cu diametrul de 20 cm (!!!poate ar trebui sa faceti cercul cu diametrul mai mic decat cel facut de mine, pentru ca la copt s-a mai latit). Restul compozitiei o punem intr-un poche si formam o bordura inalta.
7. Reducem temperatura la 120°C, introducem tava in cuptor timp de o ora. Oprim apoi focul si lasam tava in cuptor inca o ora cu usa intredeschisa.
Caramel:
Punem apa impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc mijlociu amestecand din cand in cand. Stim ca e gata caramelul cand lichidul s-a ingrosat si si-a schimbat culoarea de la transparent la auriu. La final punem miezul de nuca in caramel, mai intai jumatatile (cele 50 g) le amestecam cu caramelul ca sa se acopere bine apoi le scoatem pe o hartie de copt (acestea vor ramane pentru decor). Punem si restul de nuci, le dam prin caramel bine si le scoatem pe hartia de copt, dupa ce s-au racit zdrobim/taiem cele 100 g miez caramelizat.
Crema:
1. Batem 200 g smantana cu 1 lgt zahar pudra pana cand capata volum. Inglobam miezul de nuca caramelizat tocat in compozitie.
2. Batem restul de frisca cu restul de zahar pana cand creste in volum.
Asamblare:
Punem pe blatul de bezea mai intai frisca cu miez caremelizat. Deasupra punem frisca batuta si jumatatile caramelizate de miez de nuca.
S-aveti pofta!
1
Miezul de nuca a fost copt 5-10 minute in cuptor inainte de a-l carameliza.