In zi de sarbatoare ii uram mamaei Lucia multi ani cu sanatate, doar 90 a implinit azi, ii dorim sa ramana mereu vesela, haioasa si cu mintea sclipitoare. Chiar daca nu-mi este ruda, o consider mamaia mea adoptiva ( ale mele nu mai sunt de mult printre noi ). La 86 de ani am invatat-o sa faca goblen, era singura chestie pe care nu o incercase in materie de lucru manual, cu cateva zile inainte de ziua ei a terminat inca un goblen, este uimitoare, deci se poate daca ai vointa. La multi ani, mamaie ! Sa traiesti mult si bine si sa-ti fac torturi inca multi ani de aici ( ma rog nu-s eu asa multumita de ce am facut, dar sper sa-ti placa macar gustul......dau vina pe starea mea, pe caldura , etc....asta ca sa ma scot elegant). Hai sa si scriu ce am mesterit, de frica sa nu uit....:))))))))))
Iata cum se prepara Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
Blatul si cremele le-am pregatit cu o zi inainte, cremele trebuie sa stea la frigider cateva ore bune, asa ca am ales sa le fac seara si sa stea toata noaptea la frigider.
Blat : Am folosit o tava dreptunghiulara cu pereti detasabili, 37/24 cm, am tapetata tava cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri, peste albusuri am pus un praf de sare si le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea ferma.Separat am amestecat galbenusurile cu uleiul apoi le-am incorporat in albusuri amestecand cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina cernuta si nuca prajita si macinata, am amestecat de sus in jos cu miscari lente. Am transferat compozitia in tava, am nivelat si apoi am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30 min am facut testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.
Crema de ciocolata neagra : Laptele l-am pus sa se infiebante, am pus la hidratat foile de gelatina. Intr-un castron am pus ciocolata si putina sare, am turnat laptele fierbinte si am amestecat bine pana am obtinut o compozitie omogena. Am incorporat foile de gelatina hidratate dupa ce le-am scurs de apa, am omogenizat compozitia. Am adaugat si smantana pt. frisca si cu un blender am blendat cateva minute compozitia. Am acoperit cu folie alimentara pusa direct pe suprafata compozitie de crema si am bagat la frigider peste noapte. A doua zi ( spre seara, ca atunci m-am apucat sa asamblez tortul) am scos castronul din frigider am adaugat gemul de piersici si am mixat cca 30-40 de secunde, suficient cat sa obtin o crema delicioasa.
Crema de ciocolata alba si mascarpone : Am pus la hidratat foile de gelatina in apa rece. Am batut lejer 250 g smantana pt. frisca. Intr-un castron de inox am pus 2 oua, gemul de caise si sarea, am omogenizat amestecul, apoi am adaugat si ciocolata alba. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit lichida, am luat castronul de pe baia de abur, am stors foile de gelatina si le-am incorporat in amestecul obtinut. Apoi am adaugat si frisca batuta lejer, am blenduit totul cateva minute cu ajutorul unui blender. Am acoperit cu folie alimentara crema si am dat castronul la frigider pana a doua zi. A doua zi am adaugat mascarponele si am mixat cca 30-40 sec.
Asamblare :Am asezat blatul de tort pe un platou, l-am insiropat cu sirop de zmeura diluat cu apa, am intins un strat de gem de caise, apoi am adaugat crema de ciocolata neagra ( am oprit un pic pentru ornat), am nivelat bine apoi am asezat piscoturi inmuiate in sirop de zmeura, peste piscoturi am pus crema de ciocolata alba si mascarpone. Am nivelat bine apoi am ornat tortul cu crema de ciocolata neagra si floricele din foi de napolitane.Pe margini am pus bombonele de ciocolata.
Incearca si reteta de Tort spirala cu zmeura, un tort delicios si aromat sau reteta de Tort Amandina, un deliciu.
Iti recomandam si reteta de Tort cu capasuni si ciocolata.