Este unul din cele mai fine si gustoase torturi preparate si servite de mine.
Desi pare greu de realizat, nu este deloc asa.
Merita incercat macar o data in viata!
A fost tortul Revelionului 2016, dar abia acum am descoperit ca nu postasem reteta...
pentru un singur blat :
( avem nevoie de 4 blaturi, deci vom inmulti cu 4 cantitatile necesare ) crema de vanilie:
crema de frisca cu crant :
pentru ornat :
Blat :
Prajim nucile si le macinam la robot.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata.
Punem amestecul intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, nivelam si coacem in cuptorul preincalzit pentru aprox 12 min, la foc mediu, pana devine usor auriu.
Procedam la fel si cu celelalte 3 blaturi.
Nu desprindem hartia pentru copt decat cand asamblam tortul si blaturile sunt complet reci ( in caz contrar riscam sa rupem blaturile )
Crema de vanilie :
Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam esenta, amidonul si laptele, continuand mixarea pe foc. Cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca oprim focul si lasam budinca sa se raceasca .
Mixam untul spuma si-l incorporam in crema rece.
Crema de frisca si crant:
Caramelizam zaharul si cand acesta este perfect lichefiat adaugam miezul de nuca prajita si tocata la cutit. Amestecam pana ce nuca este complet acoperita de zahar, apoi turnam totul pe o hartie de copt, nivelam si lasam sa se raceasca.
Cand crantul s-a racit complet pisam marunt totul si amestecam cu frisca, obtinand cea dea doua crema.
Personal am preferat sa presar crantul peste stratul de frisca, in momentul asamblarii tortului.
Asamblare: foaie de blat - strat de crema de vanilie - strat de crema de frisca si crant de nuca, apoi iar blat - strat de crema de vanilie - strat de crema de frisca si crant de nuca... pana ajungem la ultimul blat.
Ungem tortul pe exterior cu crema de vanilie pentru a face priza cu nuca tocata.
Tapetam peretii tortului cu nuca tocata si cu crant de nuca, iar daca ne ramane si frisca decoram dupa preferinte.
Lasam tortul la rece cateva ore inainte de a-l portiona si servi.
1
Tava folosita a avut diametrul de 24,5 cm.