Tort egiptean

de Ina in Torturi, 29 Dec 2016 | 26931 vizualizari

 

Este unul din cele mai fine si gustoase torturi preparate si servite de mine.
Desi pare greu de realizat, nu este deloc asa.
Merita incercat macar o data in viata! 
 
A fost tortul Revelionului 2016, dar abia acum am descoperit ca nu postasem reteta... 

 

INGREDIENTE

pentru un singur blat :

  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri cu varf de nuci prajite, macinate

( avem nevoie de 4 blaturi, deci vom inmulti cu 4 cantitatile necesare ) crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 2,5 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 5-6 picaturi esenta vanilie
  • 200 g unt

crema de frisca cu crant :

  • 200 g zahar
  • 150 g miez de nuca, prajita si maruntita
  • 300 ml frisca

pentru ornat :

  • miez de nuca, prajita si tocata marunt
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Blat : 

Prajim nucile si le macinam la robot. 

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata. 

Punem amestecul intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, nivelam si coacem in cuptorul preincalzit pentru aprox 12 min, la foc mediu, pana devine usor auriu.

Procedam la fel si cu celelalte 3 blaturi.

Nu desprindem hartia pentru copt decat cand asamblam tortul si blaturile sunt complet reci ( in caz contrar riscam sa rupem blaturile )

Crema de vanilie : 

Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam esenta, amidonul si laptele, continuand mixarea pe foc. Cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca oprim focul si lasam budinca sa se raceasca . 

Mixam untul spuma si-l incorporam in crema rece.

Crema de frisca si crant: 

Caramelizam zaharul si cand acesta este perfect lichefiat adaugam  miezul de nuca prajita si tocata la cutit. Amestecam pana ce nuca este complet acoperita de zahar, apoi turnam totul pe o hartie de copt, nivelam si lasam sa se raceasca.

Cand crantul s-a racit complet pisam marunt totul si amestecam cu frisca, obtinand ce­a de­a doua crema.

Personal am preferat sa presar crantul peste stratul de frisca, in momentul asamblarii tortului. 

Asamblare:  foaie de blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca, apoi iar blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca... pana ajungem la ultimul blat.

Ungem tortul pe exterior cu crema de vanilie pentru a face priza cu nuca tocata.

Tapetam peretii tortului cu nuca tocata si cu crant de nuca, iar daca ne ramane si frisca decoram dupa preferinte.

Lasam tortul la rece cateva ore inainte de a-l portiona si servi. 

TIPS-URI

1

Tava folosita a avut diametrul de 24,5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ina 1

31.12.2016, 22:53

Va multumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

09.01.2017, 18:06

trebuie sa il fac si eu!

RODIMUR 1

03.08.2017, 20:45

E un tort pe care vreau foarte mult să-l fac, într-o zi...Arată splendid! L-am și trecut la favorite...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort egiptean Lu`s