Tortul Doboș este regele deserturilor în familia mea. Pot să spun că de trei generații acest tort este nelipsit de la mesele festive. Bunicul meu pregătea acest dulce cu multă pricepere iar mama a învățat de la el fiecare pas al desăvârșirii acestui tort rafinat.
Îmi amintesc cu drag cum, împreună cu tata, ne furișam în bucătărie când mama făcea crema, ca să gustăm și noi puțin. Nu cred că era zi de naștere fără Doboș pentru că e un desert elegant și cu un gust pregnant, pătrunzător de cacao neagră. Îl pregătea mereu cu mare drag pentru noi, și îl orna cu flori naturale. În timp am preluat și eu rețeta adaptând-o puțin zilelor noastre.
Azi vă aduc varianta mea, care ne place tare mult și care e deosebită doar prin faptul că i-am adăugat un ingredient special: ciocolata neagră.
Modul de preparare al foilor:
Am separat albușurile pe care le-am bătut spumă împreună cu praful de sare. Am adăugat treptat zahărul și am mixat până când am obținut o spumă fermă.
Treptat am adăugat și gălbenușurile, apoi făina cernută, pe care le-am încorporat cu telul.
Am încins cuptorul. Într-o tavă rotundă ( 20 cm ø ) , tapetată cu hârtie pergament, am copt 9 foi. Din restul compoziției am copt o foaie normală, dreptunghiulară. Foile se coc la 180° timp de 5-6 minute, în funcție de cuptor. Sunt gata când devin aurii.
Modul de preparare al cremei:
Am amestecat ouăle întregi, zahărul și cacaoa într-o cratiță cu fund dublu.
Am fiert amestecul pe bain-marie până când a început să capete o ușoară consistență. Am amestecat continuu pentru a împiedica oul să se separe. Când crema a prins consistență, am luat cratița de pe abur și am adăugat ciocolata pe care am încorporat-o cu grijă.
Am lăsat crema să se răcească iar între timp am mixat margarina Rama savoare de unt. Peste aceasta am adăugat crema de ciocolată, mixând din nou câteva zeci de secunde. Am obținut o cremă densă și foarte pufoasă.
Am montat tortul alternând foile cu straturile de cremă.
Am acoperit, apoi, întregul tort cu cremă, astfel încât să obțin un exterior ornat neglijent, însă aspectuos. Am decorat apoi cu foiță de aur.
Din foaia dreptunghiulară am decupat cu forma discuri potrivite pentru ornamentul final.
După ce am decupat discurile m-am ocupat de glazură.
Într-o cratiță cu fund dublu am amestecat zahărul împreună cu oțetul. Am topit zahărul la foc mic, amestecând din când în când. O dată ce glazura a prins culoare aurie am adăugat margarina și am omogenizat totul, obținând o glazură ușor de lucrat.
Am glazurat discurile pregătite cu ajutorul unei lingurițe.
Am împărțit feliile de tort trasând ușor linii în cremă. Cu ajutorul poșului cu dui am creat bazele peste care am așezat discurile glazurate astfel încât să obțin un decor simetric. Am păstrat puțin zahăr ars pe care l-am pus într-o pungă și l-am spart cu un ciocănel. Cranțul obținut l-am presărat ici-colo. Am pus torul la rece pentru cel puțin o oră înainte de-al servi.
Mi-e tare drag tortul acesta. Îmi amintește de atâtea momente frumoase petrecute alături de cei dragi! Sunt sigură că și voi simțiți la fel atunci când vine vorba de dulcele copilăriei voastre!