Nu e un tort inalt si foarte aratos, dar noua ne-a placut mult. Blatul e foarte usor si pare insiropat si numai bine se impaca cu mousse-ul ciocolatos. Asta e martisorul meu pentru toate bucatarasele! La multi ani de 8 Martie!
Blatul: Punem uleiul pe foc pana devine fierbinte, apoi il turnam peste cacao si omogenizam. Lasam sa se racoreasca pana cand e doar caldut si adaugam laptele, sarea si esenta de vanilie. Obtinem o pasta foarte putin grunjoasa.
Mixam ouale si galbenusul cu mierea de albine pana se ingroasa apoi adaugam cate putin zaharul si continuam sa maxam pana se albeste si pare ca o budinca. Adaugam pasta de cacao in doua etape si omogenizam bine. Faina si praful de copt cernute le incorporam la fel, in doua etape, amestecand cu telul usor la suprafata si continuand cu o spatula, cu miscari de jos in sus pana la omogenizare. Batem de doua-trei ori castronul de masa pentru a scoate bulele de aer mai mari.
Turnam compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt pe fund si pe margini si o dam la cuptorul incalzit la 180 de grade, pe ultima treapta de jos. Peste cca 20 de minute sau cand agitam usor tava iar compozitia nu se misca, nu mai ``tremura`` o mutam pe treapta din mijloc pentru inca 5 minute sau pana trece testul scobitorii.
Mousse: Punem ciocolata si margarina pe baie de aburi pana se topesc. Adaugam zaharul si cate un galbenus pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Albusurile se bat spuma tare si se incorporeaza in ciocolata, in doua etape, amestecand cu o spatula cu miscari de jos in sus. Dam la congelator pentru jumatate de ora.
Decor: Cele 100 de grame de ciocolata se topesc pe baie de aburi. Intr-o forma pentru bomboane, turnam putina ciocolata, cam pana la mijlocul patratelului/formei apoi presam cate un jeleu. Acoperim jeleul cu inca putina ciocolata si nivelam. Dam la frigider pana se intaresc.
Frisca se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.
Asamblarea: Cand blatul s-a racit complet il taiem in doua si il umplem cu mousse, care a stat jumatate de ora la congelator. Dam putin la frigider pana se mai intareste. Deasupra punem un strat de frisca apoi formam rozete pe mergini, peste care vom pune cate o bomboana. Pe margini si in centru am mai folosit aschii de ciocolata.
1
Cand punem uleiul fierbinte peste cacao, trebuie sa simtim o aroma de ciocolata, altfel ori cacaua nu este buna, ori uleiul nu a fost destul de fierbinte
2
Se poate inlocui mierea cu glucoza, in general glucoza ajuta blaturile sa creasca mai frumos.