Tort cu mere intregi

de DulciuriSiNuNumai in Torturi, 30 Mar 2013 | 13519 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 6 mere
  • 5 oua
  • 7 linguri zahar pentru caramel
  • 5 linguri zahar pentru blat
  • 2 linguri zahar pentru pudrarea merelor
  • 5 linguri faina
  • 4 linguri gem gutui
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura apa rece
  • 1 pliculet praf de copt
  • 100 g nuca
  • stafide
  • scortisoara
  • esenta de rom, vanilie

Ingrediente sirop:

  • 250 ml apa
  • 150 g zahar
  • 2 linguri esenta rom
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mere intregi:

Intr-o cratita emailata de 23 cm , in care urmeaza sa faceti tortul, se pun 7 linguri de zahar si se caramelizeaza. Atentie sa nu ardeti zaharul. Apoi se imbraca peretii vasului cu zaharul ars. Se roteste cratita astfel incat zaharul sa acopere intreaga suprafata. Se lasa cratita deoparte sa se raceasca zaharul.  

Intre timp se curata merele de coaja, se scoate casuta cu samburi si se rostogolesc intr-un amestec de 2 linguri de zahar si o lingurita de scortisoara.  Intr-un castronel se face un amestec din 4 linguri gem, nuca, stafide si o lingurita de rom. Se aseaza merele in cratita, se umplu cu amestecul de gem si se dau in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 30 de minute.  

Intre timp se prepara blatul. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se amesteca usor cu o spatula de jos in sus. Se adauga uleiul si apa rece. In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat. Se amesteca faina cu praful de copt si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.  

Se toarna compozitia peste merele coapte si se reintroduce vasul in cuptor la o temperatura de 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Se face testul scobitorii pentru siguranta.  

Cat timp se coace blatul se prepara siropul astfel: intr-o cratita se fierb la foc mic zaharul si apa pana ce cantitatea de sirop se injumatateste. Se ia vasul de pe foc si dupa un minut se adauga o lingura de esenta de rom. Imediat ce se scoate tortul din cuptor se toarna siropul.   Peste cratita in care s-a copt tortul se aseaza un platou (eu am folosit unul din lemn) si se rastoarna cu o miscare rapida si ferma.  

Tot zaharul caramelizat intra in blat si-i ofera tortului un gust deosebit. Un tort pur si simplu delicios! Merele coapte si zaharul caramelizat formeaza "o pereche perfecta".

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mere intregi" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de mere cu migdale