Un tort rafinat, deosebit, pentru noaptea de Revelion!
Blatul de pandispan: Se prepara inainte, sa aiba timp sa se raceasca bine inainte de a fi taiat. Eu l-am facut dimineata si seara am pregatit cremele si l-am asamblat. Blatul trebuie taiat in trei dar se pot coace si trei foi separate, sau un blat intreg si apoi taiat, fiecare cum doreste.
Se incalzeste cuptorul si se seteaza la temperatura medie. In vasul de la robot, sau intr-un vas inalt si incapator, se bat ouale cu zaharul, pana se albesc si se umfla bine. Se adauga apoi uleiul, putin cate putin. Separat, intr-un castron, se amesteca faina cu nucile si migdalele macinate fin, scortisoara si praful de copt. Se pune cate o lingura din acest amestec peste oua, mixand la viteza mica, pana se incorporeaza toata cantitatea. Se unge o forma de tort detasabila si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia de blat si se coace aproximativ o ora. Se va umfla mult si apoi va incepe sa se coaca si in mijloc. Faceti testul cu scobitoarea. Se scoate blatul si se lasa la racit pe un gratar. Miroase demential!! Blatul nu trebuie insiropat, este umed si destul de gras de la ulei, nuci si migdale.
Umplutura cu gutui: Se rade coaja de la o portocala. Se pregateste sucul de portocale proaspat, se masoara 300 ml. Doua gutui cat pumnul se curata de coaja si cotoare si se taie felii groase, apoi cuburi. Intr-o craticioara cu pereti dubli se caramelizeaza 100 g zahar, apoi se stinge cu suc de portocale, atentie la aburi! cand zaharul s-a topit se adauga gutuile, se pune si restul de zahar si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie gutuile. Se opreste focul. Gelatina se hidrateaza cu apa rece, apoi se topeste putin la bain-marie sau la microunde, sa devina lichida. Se adauga peste gutui, impreuna cu romul si coaja de portocala, apoi se lasa la racit, amestecand din cand in cand.
Crema de gutui cu frisca: O gutuie se curata de coaja si cotor, se taie cubulete si se pune la fiert in 300 ml apa si sucul de la jumatate de lamaie. Se fierbe pana se inmoaie, apoi se strecoara. Se opresc 100 ml suc de gutui, iar fructele se paseaza cu mixerul vertical pana se obtine un piure fin. Se masoara 200 ml, o cana de ceai. Intr-o craticioara cu pereti dubli se pune la fiert sucul de gutui cu zaharul, se amesteca pana se topeste, apoi se adauga piureul de gutui. Se omogenizeaza bine si se opreste focul. Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se topeste usor la bain-marie sau la microunde si se adauga in piureul de gutui. Se lasa la racit. Se bate frisca bine si apoi se amesteca cu piureul de gutui, usor, cu o lingura.
Asamblare tort: In forma de tort detasabila se pune prima foaie de blat, apoi 3/4 din crema cu frisca, al doilea blat, apoi umplutura de gutui rece, al treilea blat si restul de crema de frisca. Se lasa la rece cateva ore sau peste noapte.
1
Optional, in umplutura de gutui se pot adauga 100 g stafide inmuiate in rom.
2
Tortul se poate imbraca in glazura de ciocolata, dar cum a iesit foarte inalt, nu mai aveam loc in forma sa-l glasez :)