Blat
Crema ganaj de ciocolata neagra
Crema mousse de visine
Glazura
Decor
Sirop de visine 250 ml
Crema ganaj
Intr-o craticioara se pun 200 ml frisca lichida si 50 g unt. Cand ajunge la temperatura de fierbere se adauga ciocolata neagra rupta bucatele si se amesteca pana ce aceasta se topeste. Se lasa la racit si apoi se introduce la frigider pt cel putin 1 ora; se mixeaza cateva minute, la inceput la viteza mica si apoi crescand viteza treptat rezultand, la final, o crema fina.
Crema mousse de visine
Intr-un bol se pune gelatina cu 3-4 linguri de apa la hidratat (cca 5 min).
Visinele, impreuna cu siropul se mixeaza cu un mixer vertical/blender, piureul rezultat punandu-se intr-o craticioara pe foc. Cand aprope incepe sa fiarba se adauga gelatina hidratata in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit. Atentie!!! Fierberea distruge gelatina. Asadar, a nu se fierbe piureul de visine!
Dupa ce s-a racit se amesteca cu frisca lichida batuta anterior.
Blatul
Ouale se separa. Albusurile se mixeaza cu zaharul pana rezulta o spuma tare. Se adauga galbenusurile frecate cu uleiul si esenta de vanilie. Apoi se incorporeaza faina si praful de copt si se varsa intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se coace la foc mediu facandu-ise testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a racit se taie in trei parti egale, pe orizontala, se aseaza fiecare felie pe cate un platou rotund si se insiropeaza fiecare felie cu siropul de visine. De preferat blatul sa se coaca cu 1 zi inainte de a fi asamblat tortul, astfel taindu-se mai usor.
Glazura
Frisca si untul se pun intr-o craticioara pe foc. Cand aproape incepe sa fiarba se adauga ciocolata si se lasa la racit.
Asamblarea
Pe o felie de blat insiropat se intinde cu o spatula crema ganaj. Se aseaza inca o felie de blat si, peste aceasta, crema mousse de visine (din care se opresc 2 linguri cu care se va „imbraca” tortul) peste care se aseaza a treia felie.
Cand incepe sa se ingroase putin crema pt galzura, aceasta se intinde usor, cu o spatula, peste stratul subrire de crema mousse, apoi se introduce la frigider. Dupa ce s-a intarit glazura se adauga ornamentele.