La multi ani sarbatoritilor de Sf. Constantin si Elena!
Se caramelizeaza 8 linguri de zahar intr-o cratita mai inalta si se tapeteaza peretii cratitei cu zaharul caramelizat.
Se lasa sa se raceasca.
Crema se face din: 8 oua, 8 linguri zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, esenta de vanilie si 1 litru lapte de 3.5% grasime.
Se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilinat,esenta ,se adauga laptele si se bate bine cu mixerul sau cu telul.
Se face blatul din: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul, se adauga cate un galbenus si apoi cate o lingura de faina pana se incorporeaza toata cu miscari pe verticala.
Dupa ce s-a racit zaharul caramelizat, se pune crema si la final compozitia de blat, nu se amesteca decat se uniformizeaza deasupra.
Se coace la cuptorul preincalzit cam 50-55 min.
Daca se arde blatul deasupra, se pune o hartie de copt deasupra pana este gata.
E gata cand se desprinde blatul de peretii cratitei.
Am lasat tortul sa se raceasca cam 2 ore dupa care l-am rasturnat pe un platou si l-am lasat pana dimineata cu cratita deasupra.
Frisca am facut-o din 400 ml smantana pt frisca Dorna (rece de la frigider) cu 2 linguri de zahar pudra. Am batut bine smantana cu mixerul si dupa ce s-a intarit am adaugat zaharul pudra si am mai batut putin la viteza mica.
1
daca vreti blatul mai mic, puteti face din 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina
2
vasul in care se bate frisca sa fie tinut 30 minute la frigider
3
dupa ce se adauga zaharul pudra in frisca se mai bate foarte putin
4
am folosit ornamente de ciocolata