Acest tort l-am servit in noaptea de Revelion, un tort care s-a dovedit a fi tare bun si aromat. A fost un tort mare, trebuia sa ajunga pentru aproape 30 de persoane, dar puteti adapta reteta pentru un tortulet mai mic, daca va place, bineinteles!
Pt. blatul 1:
Pt. blatul 2:
Crema:
Mai avem nevoie de:
Amandoua blaturile se pregatesc la fel, atat doar ca unul va iesi mai gros care se va taia in doua, dupa racire, iar celalalt va iesi mai subtire si va ramane asa.
Blaturi: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare apoi se adauga zaahrul pe rand mixand in continuare pana se obtine o spuma tare. Se adauga apa, se mai mixeaza putin dupa care se pune deoparte mixrul.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul dupa care se toarna peste spuma. Se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca impreuna. Se cerne peste spuma si se incorporeaza in 2-3 reprize prin miscari usoare de jos in sus.
Se tapeteaza o tava cu diametrul de 25x38 cm cu hartie de copt. Se toarna compozitia si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Se prepara in acelasi fel si celalalt blat care se va coace in aceeasi tava.
Dupa ce s-a racit blatul bine de tot (cel mai mare) se taie in doua pe orizontala.
Crema: Ciocolata se rupe bucati si se pune intr-o cratita. Se toarna cca 200 ml frisca lichida si se lasa sa se incalzeasca amestecand continuu pt omogenizare. Pe parcurs se toarna toata cantitatea de frisca. Dupa ce s-a omogenizat bine, se ia de pe foc si se lasa la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Se toarna peste crema esenta de migdale si se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa si nu foarte tare. Se incorporeaza frisca batuta si se lasa deoparte. Din aceasta cantitate vom folosi si pentru uns deasupra si pentru moatzele de pe tort.
Se spala bine portocalele apoi se storc. Cu sucul obtinut se insiropeaza blaturile. Vom avea nevoie de cca 500-600 ml suc de portocale.
Nuca se prajeste usor apoi se toaca grosier.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza jumatate din blatul taiat. Se insiropeaza bine cu suc de portocale apoi se unge cu o parte din crema de ciocolata. Se presara peste crema o parte din nuca si o parte din napolitane (se dau pe razatoarea cu gauri mari).
Se asaza blatul copt separat (cel mai mic), se insiropeaza bine cu suc si se une la fel cu crema de ciocolata, nuca si napolitane. Se asaza jumatatea cealalta de blat, se insiropeaza si se unge exteriorul cu un strat subtire de crema. Se da la rece.
Ciocolata cu lapte se topeste impreuna cu frisca lichida, se lasa sa se raceasca usor apoi se toarna pe marginea tortuluui lasand sa curga usor. Se lasa la racit pentru a se intari ciocolata apoi se orneaza cu moatze din aceeasi crema pastrata.
Creioanele decorative se folosesc pentru a scrie mesaje (nu este obligaoriu) si se fac mici moatze si la baza tortului de jur imprejur.
Pofta buna!
1
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
2
Folosirea creioanelor nu este obligatorie.
3
In locul sucului de portocale se poate folosi un alt sirop din apa, zahar si aroma preferata.