Blat:
Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare. Cand si-au dublat volumul se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema si aproape ca si-a triplat volumul. Turnam uleiul cate putin, esenta de rom si la sfarsit incorporam usor faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Punem compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, in jur de 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in 2.
Blatul de nuca:
Procedam intocmai ca la blatul de cacao. Se bat ouale bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema, apoi adaugam pe rand uleiul, esenta de rom, faina amestecata cu bicarbonat si la sfarsit nuca macinata fin.
Coacem compozitia in aceeasi tava ca si blatul de cacao, la foc mediu, in jur de 15-20 de minute, pana incep sa se aureasca marginile. Vom obtine un blat subtire.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu frisca lichida si untul. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca bine pana la omogenizare. Se da la rece pana se intareste, se adauga esenta de rom, dupa care se mixeaza. Vom obtine o crema pufoasa si delicioasa de ciocolata cu rom.
Pentru sirop se amesteca apa cu zaharul si esenta de rom. Eu nu l-am mai fiert, dar daca doriti o puteti face.
Glazura:
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu frisca si untul. Se omogenizeaza si se da la rece pana a ajuns la consistenta unei smantani mai subtiri. Trebuie sa curga, dar sa nu fuga :)) de pe tort.
Blaturile le insiropam, dar nu foarte tare. Sau o puteti face, daca va plac prajiturile foarte insiropate. Crema o impartim in 2 parti.
Punem unul din blaturile de cacao pe un platou, jumatate din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a jumatate de crema si acoperim cu celalalt blat de cacao. Dam la frigider pentru cateva ore. sau la congelator pentru vreo jumatate de ora, daca va grabiti asa ca mine. Ideea e ca trebuie sa fie foarte rece inainte de a turna glazura.
Deci, peste blatul rece se toarna glazura, incepand din mijlocul tortului, ajutand-o cu o spatula, sa curga usor spre margini. Dam din nou la rece pana se intareste glazura, dupa care ornam cu frisca batuta si aschiile de ciocolata.
1
cantitatea de esenta de rom se poate modifica in functie de preferinte. Eu am pus multa, dar combinata cu ciocolata si nuca, a facut tortul irezistibil. :))