Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura

de laura_n in Torturi, 26 Feb 2014 | 7315 vizualizari

 

Acest tort a fost facut pentru o strabunica in varsta de 85 ani din partea copiilor, nepotilor si stranepotilor, o familie tare bogata sufleteste.
Este un tort pe cat de complex, pe atat de simplu ornat.
Miha a fost parte din inspiratie, in sensul ca am adoptat ideea ei cu jeleul in forma rotunda in interiorul tortului. Multumesc mult, Miha, mi-a placut ideea de cand am vazut-o la reteta ta!
Blatul este unul ciocolatos, nici nu intentionez sa il mai las vreodata, atat de bun este.
Crema a fost tare fina si dulce, iar jeleul a fost cremos si aromat.
Imi pare rau ca nu am poze cu sectiunea, mi-as fi dorit tare mult...dar asta e, sa fie ei sanatosi!
Toata lumea a fost incantata si tortul s-a mancat in intregime :)))

 

INGREDIENTE

  • pt blat
  • 100 ml apa clocotita
  • 60 gr cacao neagra
  • 150 gr zahar brut
  • 100 gr unt gras
  • o cana lapte dulce
  • 3 oua
  • 200 gr faina alba
  • 1 lgta praf copt
  • 1 varf lgt amoniac
  • pt sirop
  • 700 ml apa
  • 4 lg zahar brut
  • 50 ml lichior visine
  • pt crema
  • 500 gr mascarpone
  • 500 gr crema de branza (Lacteea) cu continut ridicat de grasime
  • 400 gr ciocolata alba
  • pt jeleul de fructe
  • 200 gr zmeura
  • 100 gr zahar alb
  • 300 ml apa
  • 2 lg cu varf amidon
  • pt ornat
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 150 gr unt gras
  • 100 gr zahar pudra
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr ciocolata alba topita
  • 2 lg lapte dulce
  • 1 varf scobitoare colorant natural
  • bomboane ciocolata
  • praline
  • trandafiri zahar
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura:

Blaturile

Daca vreti un tort normal, la 2-3 kg, puteti face un singur blat. Este suficient, si se poate taia in trei straturi, daca folositi forma de copt de 24 cm diametru. Daca optati pentru o forma mai mica, puteti sa il taiati in 4 straturi.

Eu am facut doua blaturi, le-am taiat in cate doua straturi fiecare, am vrut 4 straturi groase.

Intr-un castron, punem cacaoa si zaharul si turnam apa clocotita. Amestecam energic cu un tel, adaugam untul taiat cubulete si amestecam in continuare pana se topeste untul. Adaugam laptele cu amoniacul, incorporam, apoi adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare. Praful de copt si faina le adaugam la sfarsit, amestecand la fel bine, pana se omogenizeaza compozitia.

Pregatim o forma de copt, fie unsa cu unt si pudrata cu faina, fie prevazuta cu hartie de copt, si turnam compozitia. Trantim de vreo doua ori tava de masa, astfel ies bulele formate in interiorul compozitiei. Dam la copt, la foc mediu, cam 30 - 35 minute. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si lasam la racit. 

Pentru sirop, punem la fiert apa intr-un ibric, cand incepe sa fiarba, adaugam zaharul. Lasam cateva minute sa fiarba, dam deoparte. Cand s-a mai racit, adaugam lichiorul. Lasam deoparte.

Pentru crema, topim ciocolata alba pe baie de aburi. Dam deoparte dupa ce s-a topit. Intr-un castron, adaugam branza, mascarponele si 2 lg zahar pudra. Mixam bine pana se topeste zaharul, apoi adaugam ciocolata topita. Mixam in continuare paa se omogenizeaza compozitia. Dam la frigider.

Pentru jeleul de fructe, punem la blender zmeura cu apa. Apoi strecuram siropul, adaugam zaharul si amidonul, amestecam bine si punem pe foc, la fiert. Atentie! Amestecati continuu cu o lingura de lemn, pana se ingroasa compozitia. Dupa ce s-a ingrosat, o turnam in forma de silicon/ plastic, in functie de forma pe care vrem sa o obtinem. Eu am turnat compozitia in doua castronele cu acelasi diametru ca sa obtin doua straturi rotunde de jeleu.

Dupa ce s-au racit toate, incepem asamblarea tortului.

Blaturile le taiem in cate straturi permite acesta. Eu am pregatit 4 straturi.

Folosim forma de copt, preferabil sa fie cu inel detasabil. Asezam primul strat de blat, insiropam bine, apoi asezam in mijloc un strat rotund de jeleu. Asezam pe margine crema cat sa ajunga la acelasi nivel cu jeleul. Asezam si presam usor al doilea strat de blat, insiropam si turnam alt strat de crema compact de data aceasta. Urmeaza al treilea strat, insiropam, jeleul iar in mijloc, crema pe margine si la acelasi nivel cu jeleul si apoi ultimul strat de blat insiropat. Presam usor sa obtinem nivel drept per ansamblu si dam la frigider.

Intre timp, pregatim crema pentru ornat. Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra, atat doar cat sa devina spumos si sa nu se mai simta zaharul. Adaugam cate o lingura de lapte, mixam iar pana la omogenizare. Spre final, adaugam branza mascarpone si ciocolata topita. Adaugam un varf de scobitoare de colorant natural si mixam bine toata compozitia si dam la rece.

Ciocolata neagra o topim pe baie de aburi. Dupa ce s-a topit, lasam un pic sa se raceasca.

Scoatem tortul din frigider, indepartam inelul sau folia de pe margine, intindem cu o spatula crema de pe margini si turnam ciocolata doar pe partea superioara. Lasam cateva minute, apoi asezam deasupra pralinele, bomboanele si trandafirii din zahar.

Crema de unt se pune intr-un poche si se se orneaza marginea tortului. Se da tortul la frigider si se pastreaza acolo pana la servire.

 

TIPS-URI

1

ingredientele costa aproximativ 150 lei.

2

ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, inclusiv laptele.

3

blatul este unul ciocolatos, umed, nu este necesar sa il insiropati. Sunt unele persoane care spun ca daca tortul nu este insiropat, atunci nu este tort. Din acest motiv, l-am insiropat, ca toata lumea sa fie multumita de gust.

4

imi pare rau ca nu am poze finale frumoase, cat si cu sectiunea, insa sunt convinsa ca datorita contrastului negru - alb -rosu, a fost frumos.

5

in crema de unt, eu am pus un pic de sirop de piersici (din compot) acest lucru a inmuiat un pic crema, desi i-a dat un gust bun.

6

tortul a avut 5 kg, a fost destul de inalt si lat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort pentru iubirea mea