Asa cum imi spunea o prietena intr-una din zile se pare ca am inceput sa fac torturi cum fac gospodinele supa :) adica..foarte des dar…noua ne plac si iubi e ca un copilas,mereu cauta desert dupa mancare asa ca…macar in weekend sa fac ceva mai consistent cum e tortul. Si pentru ca este cald dar si pentru ca nu ne plac prajiturile cu creme grele am ales acest tort care in esenta este ca celelalte torturi facute in ultima vreme dar cu mici diferente de arome si pe ici pe colo si ceva ingrediente.
Biscuitii i-am maruntit la blender si apoi am pus peste ei untul la temperatura camerei si am amestecat pana s-a omogenizat totul,apoi am pus compozitia intr-o forma de tort cu fund detasabil si am dat-o la frigider.
In 2 oale am pus in una zmeura cu zahar 100-150 gr si 2 plicuri de zahar vanilat,putina apa si am dat la foc,am adaugat pentru un plus de savoare si putina esenta de trandafiri. In cealalta oala am pus caisele taiate cuburi mici impreuna cu zaharul tos 2-300 gr si cel vanilat,am adaugat putina apa si esenta de vanilie si am lasat sa fiarba pana cand fructele s-au inmuiat si sosul a prins o consistenta. Am introdus apoi blenderul in oala cu caise pentru a le zdrobi,am adaugat 5 foi de gelatina si am dat de o parte pentru a se raci.
Oala cu zmeura, am luat-o de pe foc si compozitia am trecut-o printr-o sita pentru a elimina samburii iar apoi in piureul ramas am adaugat 2 foi de gelatina si am lasat la racit.
Dupa ce piureul de zmeura s-a racit (era o cantitate mai mica si s-a racit mai repede),am adaugat peste el 250 gr de mascarpone si am amestecat pentru a se omogeniza.Am scos blatul din frigider,am pus peste el cateva felii de caise si mai apoi compozitia de zmeura si am dat din nou la frigider pentru a se intari.
Peste piureul de caise am adaugat 400 ml iaurt si frisca batuta,am amestecat pentru omogenizare si am turnat compozitia astfel obtinuta peste cea de zmeura.Am lasat tortul in frigider 2-3 ore pentru a se intari crema si apoi…am papat cu mare pofta!
Pofta mare!