Tort cu bailey's, cafea si jeleu de afine

de Gherca Daniela in Torturi, 27 Iun 2025 | 87 vizualizari

 

Un tort foarte gustos si foarte apreciat, merita sa il incercati daca nu sunt prin prejma copii devoratori de dulce! :))

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul umed de cacao: 18cm
  • 4 oua mari
  • putina sare
  • 140g zahar
  • 100ml ulei
  • 40g cacao
  • 20g amidon de porumb
  • 2 lingurite praf de copt
  • 110g faina
  • 80g apa clocotita
  • optional: esenta de rom
  • Pentru sirop:
  • apa
  • zahar
  • vanilie
  • Pentru sosul de ciocolata:
  • 100g lapte
  • 50g zahar
  • 20g cacao
  • 25gr baley's
  • Pentru jeleul de afine:
  • 250g afine proaspete
  • 80g zahar
  • 50g apa
  • 2 foi gelatina
  • Pentru mousse-ul de ciocolata cu bailey's:
  • 200g smantana pentru frisca fierbinte
  • 1 lingurita praf de capuccino
  • 3 foi de gelatina
  • 160g ciocolata alba
  • 80g ciocolata cu lapte
  • 17g bailey's
  • 240g smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru mousse-ul de cafea:
  • 200g cicolata cu cafea
  • 200ml cafea cu lapte indulcita si fierbinte
  • 3 foi de gelatina, daca este pentru transport recomand 3 foi jumatate
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru crema de acoperire:
  • 100g unt
  • 100g zahar pudra
  • 300g crema de branza
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu bailey's, cafea si jeleu de afine:

Pentru blat:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, cacaoa, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subtire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Adaugam ingredientele uscate cernute in 3 transe si mixam la viteza mica pana compozitia este omogena, apoi cu o spatula adaugam si bezeaua.

Turnam in tava de 18cm tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 160°C pentru 1ora (+10 minute daca este cazul) fara ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 4 foi.

Pentru sirop:

Noua ne place tortul mai insiropat , asa ca pe langa sosul de ciocolata, am facut un sirop simplu de vanilie. Aceasta varianta este optionala!

 

Pentru sosul de ciocolata:

Punem toate ingredientele pe foc, amestecam din cand in cand, iar cand ajunge la punctul de fierbere este gata. 

Acoperim sosul cu folie alimentara si lasam sa se raceasca complet, apoi la frigider pana a doua zi!

 

Pentru jeleul de afine:

Foile de gelatina le hidratam in apa rece.

Intr-un ibric punem afinele, zaharul si apa, le lasam pe foc pana zaharul se topeste si devine ca un sirop, mixam totul cu mixerul vertical, trecem totul prin sita si adaugam gelatina.

Lasam sa se racoreasca, apoi turnam acest sos de afine in diverse forme de silicon, eu am folosit si forma de la bile si o forma de inimioare!!!

Cand au ajuns la temperatura camerei dam la congelator pana a doua zi!

Pentru mousse-ul de ciocolata cu bailey's:

Hidratam gelatina in apa rece;

Ciocolata o rupem bucatele; adaugam si praful de capuccino, iar peste ele turnam frisca fierbinte, omogenizam totul foarte bine, daca nu s-a topit toata ciocolata o mai puteti reincalzi la microunda. Peste ciocolata topita turnam crema de bailey's, iar la final gelatina, omogenizam totul foarte bine si lasam sa ajunga la temperatura camerei. 

Batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana incepe sa faca primele valuri, apoi cu o spatula incorporam crema de ciocolata. 

Vom obtine un mousse foarte aerat si super delicios!

Impartim crema in 3 parti egale!!!

Pentru mousse-ul de cafea:

Hidratam gelatina in apa rece.

Ciocolata o topim impreuna cu cafeaua cu lapte, adaugam gelatina hidratata si lasam sa ajunga la temperatura camerei.

Batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana ajunge la primele valuri, apoi omogenizam cu ciocolata.

Vom obtine un mousse putin mai lichid fata de cel cu bailey's, dar fara probleme se va intari la frigider;

Impartim crema in 2 parti egale!!!

Sfat: Blaturile, jeleul si sosul le faceti cu o zi inainte, neaparat!!!

Mousse-urile le faceti cand asamblati tortul!!!

 

Asamblare:

Pe un platou asezam prima felie de blat, punem sirop, sos de ciocolata, punem si un inel detasabil de jur- imprejur, impreuna cu folie de acetat pentru ca mousse-ul sa nu curga.

Eu am cantarit cremele pentru a le distribui in cantitati egale, voi puteti face la ochi.

Turnam prima parte din crema de bailey's, punem bucati de jeleu din loc in loc si dam la frigider pentru 20 minute. Dupa acest timp, peste jeleu turnam jumatate din crema de cafea.

Acoperim cu a doua foaie de blat, sirop, sos si a doua parte de crema de bailey's.

Punem a treia foaie de blat, sirop, sos, ultima parte de crema de bailey's, bucati de jeleu si la frigider 20 minute, apoi turnam si jumatatea cealalata de crema de cafea.

Acoperim totul cu ultima foaie si o insiropam doar cu sirop vanilat. 

Acoperim cu folie alimetara si dam la frigider pana a doua zi.

Pentru crema de acoperire:

Mixam untul moale pana isi schimba culoarea, adaugam zaharul pudra, mixam bine, apoi crema de branza in 3 transe. 

Omogenizam totul foarte bine, iar cu crema rezultata acoperim tortul.

Ornam cu bunul plac! 

 

Eu am facut acest tort baietelului meu de 7 anisori si decorul a fost dupa sarbatorit! ;)

Poate va intrebati de ce am ales acest tort pentru copil cand are si crema de whisky si cafea, ei bine nici unul nu pune gura pe tort, asa ca l-am facut pentru gustul adultilor! :)) 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bailey's, cafea si jeleu de afine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

ieri la 10:37

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

pe 25.06 la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort choux a la creme