N-am postat de mult rețete de pâine, deși, după cum știți deja, sunt pasionată de modul de preparare al acesteia.
Pentru că vin sărbătorile, m-am decis să vă prezint alte două specialități, pe lângă pâinea cu nuci și pâinea cu cartofi, care să vă asigure elementul rustic pe masa festivă.
Cernem făina într-un bol generos. Facem un cuib unde adăugăm drojdia dizolvată în apă, untul topit dar nu fierbinte, și laptele. Sarea o presărăm pe margine având grijă să nu ia contact direct cu drojdia.
Treptat adăugăm apa, frământând până vom obține un aluat compact. Lăsăm apoi să la dospit. Eu folosesc mereu un bol cu capac de la Tupperwere. Când aluatul a crescut, capacul se ridică singur.
Împărțim coca în două părți egale. O întindem ca și pentru tăiețeii de casă, dar nu chiar atât de subțire. Presărăm măslinele tăiate bucăți, apoi rulăm obținând o baghetă.
Ne mai jucăm puțin, iar din baghetă vom crea un melc arătos. :) Pentru aspectul rustic presărăm făină. Procedăm la fel și cu cealaltă pâinică, înlocuind măslinele cu bulionul și frunze de busuioc tocate. Eu am pus busuioc la congelator, însă puteți folosi și uscat.
Lăsăm pâinicile să mai dospească și în tavă. Vor ieși mai pufoase la interior, iar coaja va fi crocantă. Între timp încingem bine cuptorul.
Coacem pâinile la 180 de grade. Vreo 30-40 de minute ( depinde de cuptorul fiecăruia ).
1
Din aluatul obținut mi-au ieșit două specialități și o pâine la tavă.