Pana nu demult nu indrageam acest tip de peste, mi se parea prea gras si cu un gust prea pronutat, mereu il mancasem cu tot felul de sosuri care nu il puneau in valoare. Am zis ca ii mai dau o sansa si incerc sa pregatesc eu acasa, cat mai simplu posibil. Mi-am schimbat de atunci radical parerea despre el, este delicios dar pe gustul meu este preagatit simplu, la cuptor, la gratar sau la gratar cu un sos...nu fiert in sos in nici un caz.
Preparare : eu am lasat la macerat bucatile de somon facute cu sare, piper si zeama de lamaie pentru o ora in frigider. Dupa aceea intr-un platou care poate fi pus la cuptor , turnam uleiul si apoi aranjam bucatile de somon. Presaram peste el ace de rozmarin verde si cateva frunze taiate de salvie, mai punem sare si piper si le intoarcem pe cealalta parte, si repetam operatiunea. Asa ne siguram ca au ulei si condimente pe ambele parti. Dupa aceea am pus platoul la cuptorul preincalzit la 220 de grade si am lasat la cuptor timp de 25 de minute. Nu se acopera ca sa se rumeneasca si la suprafata, nu trebuie amestecat sau pus ulei deasupra…il lasam acolo sa isi faca singur treaba.
Intre timp am fiert cateva rondele de cartofi si dupa 10 minute le-am pus la cuptor doar cu sare , piper si unt si le-am lasat sa se rumeneasca putin. Incerc sa combin mereu pestele sau fructele de mare cu garnituri simple care sa nu ii “rapeasca” din gust. Trebuie sa recunosc ca somonul nu este pestele meu preferat…dar in varianta asta gatit simplu sau la gratar este delicios.
Am servit pe un platou acompaniat de cateva rondele de cartofi presarate cu ierburi uscate si insotit de un mic decor de varza cu castravete si ridichi.
Imi place sa adaug mereu acel mic “ceva ” care da o nota mai deosebita unui platou, iti da alta pofta de a-l manca si il face mai festiv. E un gest simplu si de cateva secunde care conteaza , acum am facut un mic turn de salata de varza cu trei rondele de castravete si o floare de ridichie.