Am vrut sa prepar ceva dulce, simplu si gustos. Am optat pentru un smoothie un pic altfel, cu cartofi dulci, care imi plac foarte mult, cu gustul lor fin de dovleac copt, pe care sa ii combin cu banane, suc de portocale, zahar ars si migdale. Deja simteam gustul inainte de a-l prepara.
Spalati bine cartofii dulci si puneti-i la fiert in 2 litri de apa clocotita. Lasati-i sa fiarba la foc mic aproximativ 40 de minute. Clatiti cartofii cu apa rece, ca sa se curete usor, apoi taiati-i cubulete. Curatati si feliati bananele si mixati totul, impreuna cu zaharul vanilat, intr-un blender. Am mixat de trei ori, pentru ca vasul meu este cam micut.
Rasturnati compozitia intr-un castron, apoi preparati siropul de zahar ars. Puneti intr-un vas micut zaharul, pe ochiul mic al aragazului, pana se topeste amestecand, ca sa nu se arda. Cand capata o culoare frumoasa, aurie (daca se arde prea tare devine amar!), adaugati 50 ml apa clocotita si amestecati pana devine un sirop omogen. In timp ce amestecati nu luati vasul de pe foc. Puteti sa scoateti o bucata de zahar caramelizat pentru decor. Dupa ce se raceste siropul, turnati cam trei sferturi in castronul cu smoothie.
Adaugati scortisoara, sucul de la o jumatate de portocala, migdale tocate marunt si cateva linguri de frisca nebatuta (3-4 linguri, functie de consistenta dorita). Bateti frisca ramasa si adaugati 2 linguri in smoothie. Omogenizati compozitia si imartiti-o in cupe sau pahare mai inalte. Decorati cu frisca batuta, bucatele de zahar ars, fulgi de migdale, sirop de zahar ars, felii subtiri de portocala, functie de creativitatea dumneavoastra.