Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat

de Sabina in Prajituri, 9 Iul 2009 | 59440 vizualizari

 

Reteta de la Laura Sava.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 grame faina
  • 250 grame margarina
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 grame untura de porc
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar

Maia:

  • 25 grame drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:

  • 500 grame mac
  • 200 grame zahar
  • 100 ml lapte

Pentru uns:

  • 2 galbenusuri
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat:

Prima data se face maiaua: punem drojdia intr-un bol, presaram zahar deasupra si amestecam bine. Adaugam laptele si presaram putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.

Adaugam apoi untura si margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura, pana isi dubleaza volumul. In acest timp, pregatim umplutura.

Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma cu putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte. Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli.

Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat!

Absolut minunate! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

gaby_gabytza 1

16.09.2011, 17:48

place

cocolina 1

18.04.2012, 13:34

Super buni imi plac cu mult mac si putina coca

pasticera 1

08.04.2015, 18:10

Macul se poate pune întreg,sau trebuie neapărat măcinat?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu branza