Foarte gustoase, aromate si inbietoare, cu foite crude de vita de vie ce se topesc in gura… !
Punem la fiert 2L apa si cand da in clocot, adaugam sarea de lamaie. In acest amestec, punem frunzele de vita de vie la oparit, pentru cateva minute, aprox 5’, mai exact pana isi schimba complet culoarea din verde crud, in aramiu/maroniu. La scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se raceasca. Apa in care le-am oparit, nu se foloseste, se arunca.
Pregatim amestecul de sarmalute, din toate ingredientele de mai sus. Eu am tocat toate verdeturile cu robotul, dupa care le-am amestecat cu orezul, carnea macinata si la urma am incorporat ouale si am asezonat. Intr-o oala in care vom fierbe sarmalutele, punem cateva frunze. Umplem foile rand pe rand, le inpachetam si le asezam in picioare, una langa alta, pe patul din frunze apoi le acoperim complet formand o plapumioara, din restul de frunze. Adaugam apa pana la nivelul lor si le dam la fiert. Dupa 60’, adaugam bullionul si mai lasam sa dea cateva clocote impreuna, apoi oprim focul.
Servim sarmalutele calde, cu iaurt sau smantana deasupra.
Pofta buna!