Sarmalute

de Oana in Porc, 2 Mai 2009 | 17217 vizualizari

 

Uite ca pot sa fac si eu sarmale ca la mama acasa, in varza acra sau in varza dulce. Vara merg in varza dulce, cu bors si cu rosii proaspete, iar de Craciun neaparat in varza acra si cu costite afumate printre ele.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de carne tocata
  • o ceapa mare
  • mana mare de orez
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de varza
  • 200 g costita afumata
  • o cutie de 800g rosii in bulion
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute:

Carnea tocata trebuie sa fie de porc, pulpa cu foarte putina grasime si in nici un caz amestecata cu vita. Orientativ, la 1 kg de carne tocata punem o ceapa mare taiata cubulete fine, o mana mare de orez spalat, sare, piper si cimbru. Se poate pune si o lingura-doua de bulion in carne. Varza murata se spala cu apa rece si daca e prea sarata se poate opari cu apa clocotita. Se aleg foile de varza, sa nu fie rupte si se “impacheteaza” sarmalutele in marimea dorita. Daca le fierbem intr-o oala de lut au un gust aparte…sau in tuci…mmm…ca la bunica la tara…

In oala in care le fierbem punem pe fundul ei varza tocata, apoi un strat de sunculita afumata sau costita sau sorici, apoi un rand de sarmale, iar costita si tot asa pana terminam sarmalele. Deasupra punem iar un strat de varza tocata, foi de dafin, cimbru, le acoperim cu apa si le bagam la cuptor, la foc potrivit. Cand sunt aproape facute turnam peste ele o cutie de 800g de rosii in bulion (taiate cubulete mici sau zdrobite la robot) si mai lasam la rumenit si la scazut. Cel mai bine e sa gustam din cand in cand cate o sarmaluta, sa vedem daca sunt fierte :))

Se servesc fierbinti, cu mamaliguta si ardei iute murat, eventual smantana deasupra. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (4)

supercurat 1

22.12.2010, 17:24

Sunteți buna de maritat!!!

supercurat 1

29.12.2010, 12:44

Am încercat reteta Dvs. de Crăciun si au ieșit senzationale. Pentru Revelion abia le-am băgat la cuptor si sper sa iasă cel putin la fel de bine. Va felicit pentru retetele postate aici, sunt super. Va doresc un An Nou cu bucurii si impliniri. La mulți ani !!!!

supercurat 1

29.12.2010, 12:47

Referitor la mesajul privind maritatul, a fost evident o gluma dar dacă am deranjat, îmi cer scuze.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu carne si mozzarella