Sarmalele sunt delicioase și nelipsite de pe mesele românilor, de sărbători! Sarmaua este un preparat culinar din carne tocată (de obicei de porc, dar și de vită, oaie, pasăre sau chiar pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau acră - murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Se pot face sarmale și de post, înlocuind carnea din umplutură cu orez, ciuperci, soia, legume tocate, păsat de porumb, sau chiar cu bucățele de pâine.
Din ingredientele de mai jos am făcut 108 sarmale.
Rețetă românească.
Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.
Între timp se curăță ceapa și se spală bine. Se taie mărunt 2 cepe (eu am folosit un chopper ca să meargă treaba mai repede), se toarnă ulei într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune sucul de roșii și orezul și se lasă să fiarbă împreună 10 – 15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
După ce mixtul de ceapă, orez și suc de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată, cu cele 2 cepe crude, tăiate mărunt și cu 1 ou, care să lege compoziția. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte.
Se taie frunzele de varză în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.
Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine. Așezați-le în vasul pregătit, iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra puteți pune un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnați apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă în vas de ceramică cu capac sau la cuptor, în vas de lut, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 2/3 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.
Dacă se dorește, sarmalele se pot servi cu smântână și mămăliguță.
Poftă bună!
1
Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.
2
Puneți 2 cepe crude și sarmalele vor avea un gust aparte.
3
În loc de suc de roșii puteți folosi 2-3 linguri de pastă de tomate.
4
Aveți grijă să nu ardeți ceapa, în caz contrar devine amară.
5
Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să poată fierbe mai bine.
6
Dacă varza este mai groasă sau are nervuri, presați-le cu dosul cuțitului, fără să rupeți frunza.
7
Când scade apa, mai adăugați, pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite și să nu se usuce.