Demult eram curioasă să încerc cum ies sarmalele fără ou, tot auzeam de colo-colo...
Se pregătește compoziția: se călește ceapa împreună cu morcovii și țelina date la răzătoare. Se adaugă roșiile și orezul spălat.
După ce s-a fiert puțin orezul se stinge focul și se adaugă condimentele (cimbru, piper negru, delikat, sare); după ce s-a răcit, se amestecă împreună cu carnea tocată.
Se adaugă pătrunjelul tocat fin, condimente - după gust.
Frunzele de viță se opăresc cu apă fierbinte, se scurg după care se rulează sarmalele.
Se așează radial într-un vas încăpător, pe un strat de varză murată, tocată sau pe un strat de frunze de viță - pentru a preveni „prinderea” sarmalelor de vasul în care se gătesc.
Se acoperă sarmalele cu apă caldă și se fierb la foc mic până când frunza de viță este bine pătrunsă.
Poftă bună!
1
Între rânduri am pus varză murată și crenguțe de cimbru.
2
De data aceasta am fiert sarmalele în supa ce a rezultat de la fierberea cărnii pentru cârnați.