Saramura este un fel de mâncare cu specific românesc, bazat în general pe diferite feluri de carne cu legume.
Saramura de pui este o specialitate din sudul României mai ales, dar asta nu inseamna ca in celelalte parti ale tarii nu se face.
O reteta simpla si gustoasa, cu ingrediente putine si cu rezultat delicios.
De obicei saramura se serveste cu mamaliguta. Dar...se poate servi si altfel...
Curatam puiul, il transam si il spalam bine , apoi il lasam sa se scurga.
Curatam si spalam bine si legumele.
Pulpele le dezosam.
Legumele spalate si bine sterse le punem pe gratar la copt, impreuna cu pulpele dezosate.Jumatate din ardeii iuti ii punem deoparte, numai 1/2 ii coacem.
Prajim toate bucatile de carne bine pe ambele parti , pina se rumenesc frumos.
Ceapa o lasam intreaga, cealalta 1/2 de ardei iuti si gogosar le taiem felii, la fel si usturoiul si morcovul.
Legumele taiate impreuna cu ceapa,1/2 din usturoi, sare si piper, le punem la fiert.
Rosia si ardeii copti ii curatam de pielita si ii taiem marunt, impreuna cu 4 catei de usturoi.
Carnea bine rumenita o punem intr-un vas termorezistent, adaugam sosul lasat pe gratar , precum si rosiile, ardeii si usturoiul taiate marunt.
Zeama fiarta cu morcovii o punem pete carnea rumenita , impreuna cu rosiile, ardeii , patrunjeleul verde si usturoiul taiate marunt si dam la cuptorul dinainte incalzit sa se rumeneasca frumos , cam 30 de minute la 180 de grade.
Stiu ca veti spune ca adevarata saramura se serveste cu mamaliguta. Dar...eu am ales pilaful de orez cu patrunjel verde , servit alaturi de salata verde. O minunatie !
Farfuriile nu mai aveau nevoie de spalat ,dupa stersul cu paine.
Pofta mare !