Salata Horiatiki: o salata din legume proaspete, colorate, aromate si usor de pregatit. Grecia este cunoscuta pentru ierburile si condimentele sale unice pe care le folosesc in fiecare fel de mancare pentru a adauga un plus de gust si pentru a incanta simturile. In salata greceasca vom adauga oregano, o planta numita si sovârful (Origanum vulgare - L.), cunoscut și ca șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure.
Numele său derivă din grecescul origanon (ὀρίγανον): oros (ὄρος) „munte” și verbul ganousthai (γανοῦσθαι) „a face plăcere”.
Spalam legumele. Curatam castravetii si ii taiem cubulete. Rosiile spalate si sterse de apa le feliem, taiem fiecare felie in doua. Ceapa spalata si curatata o feliem, iar branza feta o taiem cubulete. Amestecam toate ingredientele adaugand zeama de lamaie, ulei de masline, oregano. In final adaugam maslinele si branza feta taia cubulete.