1. Salata creață (spălată și zvântată) se rupe cu mâna și se pune într-un bol destul de adânc. Peste ea se pun frunze de salată roșie, rupte și ele cu mâna (fără partea albă, mai tare). Se rup și frunze de andivă și se pun în bol. Se aleg frunzulițele de pe crenguțele de cimbru proaspăt și se adaugă în salată. Se pot pune și frunzulițe de busuioc sau alte plante aromate. Din salata verde se folosește doar miezul cu frunze mai mici (cele mari de pe margine se pun deoparte).
2. Pe o farfurie mare de 30 de centimentri se pune în centru o formă ca un cerc metalic destul de înalt (cercul poate fi partea laterală a unei forme detașabile de tort). Marginile farfuriei trebuie să fie libere (a se alege o farfurie ușor adâncă). Se iau roșiile spălate, li se scoate cotorul de la codiță, fiecare se taie în jumătate, apoi felii fine, subțiri. Aceste felii se lipesc pe cercul lat de metal, suprapunându-se ușor, pentru a crea ca un coșuleț.
3. Se taie coaja de pe portocală cu un cuțit cu lama subțire, bine ascuțită. Din portocala astfel curățată se scot cu ajutorul cutitului feliuțe pentru decor. Din restul de portocală se stoarce sucul în bol, peste salată. Se adaugă și puțin suc de lămâie în bol, doar câțiva stropi. Se amestecă salata ușor cu mâna. Se adaugă ulei de măsline, se râșnește piper negru. Se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici puțină sare diamant. Smochinele se taie feliuțe și se pun deoparte pentru decor. Salata se amestecă ușor cu mâna, apoi se pune delicat în cercul de metal din farfurie.
4. Se aranjează ingredientele frumos în cerc. La final se pun alunele de pădure prajite la cuptor timp de cateva minute la 170 de grade, doar cât să fie puțin crocante. Salata se decorează și cu felii de portocale, smochine și petale de orhidee sau chiar de trandafir. Se pun și câteva fire de ceapă verde și câteva fășii subțiri de brânză de capră. Se stropește cu puțin ulei de măsline, se presară din nou puțin piper negru măcinat. Cu un prosop se curăță marginea farfuriei, apoi se ridică ușor cercul de metal. Avem un spectacol de arome, într-un coșulet de roșii. Poftă bună!